26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialSiria: Anchetatorii ONU au fost ATACAŢI de lunetişti

Siria: Anchetatorii ONU au fost ATACAŢI de lunetişti

UPDATE. Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, luni, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU, relatează AFP, conform Mediafax.

„Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi”,a declarat Martin Nesirky, citat într-un comunicat.

El nu a anunţat vreun rănit.

Inspectorii ONU se îndreptau, luni, spre locul presupusului atac chimic de la 21 august ,imputat regimului sirian, în apropiere de Damasc, unde urmează să îşi înceapă ancheta,relatează AFP, conform Mediafax.

Fotograful AFP i-a văzut pe inspectori plecând într-un convoi de cinci maşini, escotat de serviciile de securitate siriene. Ei urmează să meargă în regiunea Ghouta, unde opoziţia şi ţări occidentale acuză armata că a ucis săptămâna trecută sute de civili cu arma chimică.

Misiunea, alcătuită din zece inspectori, condusă de către suedezul Aake Sellström, a sosit la Damasc pe 18 august, cu scopul de a ancheta alte acuzaţii privind alte presupuse atacuri comise anterior, anul acesta, în ţară.

Însă, trei zile mai târziu, armata a efectuat o ofensivă la est şi vest de Damasc, în timpul căreia opoziţia a acuzat regimul de utilizarea armelor chimice care au ucis peste 1.000 de persoane.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 „cu simptome neurotoxice” au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată „confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome şi nici să stabilească responsabilitatea acestui atac”.

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă