13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSinuciderile la metrou: tragediile care ar putea fi evitate

Sinuciderile la metrou: tragediile care ar putea fi evitate

Şase persoane au încercat să se sinucidă, în acest an, aruncându-se în faţa metroului din Bucureşti. 5 dintre au scăpat cu viaţă, însă o tânără a murit sub roţile trenului în staţia de metrou Universitate, la sfârşitul lunii ianuarie.

Europa şi Asia, preocupată de numărul sinuciderilor la metrou

În Londra, un studiu a arătat că 3240 de persoane s-au sinucis în ultimii 50 de ani, ceea ce înseamnă că 64 de persoane s-au aruncat în faţa metoului, în medie, în fiecare an.

Deşi statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare, cele mai multe dintre companiile de transport în comun care administrează metrourile marilor oraşe din lume nu au luat măsuri drastice pentru a rezolva problema sinuciderilor la metrou. Cu toate acestea, există staţii de metrou în Europa şi Asia în care au fost montate aşa-zisele „uşi-platformă”, un sistem care limitează accesul potenţialului sinucigaş în momentul în care trenul se apropie de staţie. Platformele sunt bariere foarte înalte (de cele mai multe ori ajung până în tavanul staţiei de metrou), asemănătoare unor ziduri cu uşi care se deschid doar după ce trenul a ajuns în staţie. Astfel, nimeni nu mai poate să aibă acces la linia de metrou până în clipa în care trenul s-a oprit la peron.

Cât ar costa montarea unui astfel de sistem?

Instalarea unui astfel de sistem într-o staţie de metrou din Bucureşti ar putea costa în jur de 5 milioane de dolari, iar pentru montarea sistemului în toate staţiile de metrou din Capitală, suma ar putea depăşi 250 de milioane de dolari. „Cu banii aceştia deschid două staţii noi de metrou”, a declarat directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, pentru o publicaţie românească.

Ciudad de Mexico, pe lista oraşelor cu sistemul anti-suicidal

Ciudad de Mexico este una dintre ultimele metropole care implementează sistemul anti-suicidal. Iniţial, 6 staţii au fost proiectate pentru a deţine un astfel de sistem, însă bugetul a permis implementarea sistemului în doar două dintre acestea, relatează theatlanticcities.com.

Însă există voci care afirmă că măsura nu va reduce numărul sinuciderilor, argumentând prin faptul că un sinucigaş, dacă vrea să se arunce în faţa metroului, o va face într-una din celelalte staţii care nu deţin un astfel de sistem. Directorul general al proiectului din Ciudad de Mexico, Enrique Horcasitas, a declarat că uşile-platformă nu au fost montate doar pentru a împiedica sinuciderile. „Guvernul este mai preocupat de ideea de securitate la metrou, decât de sinucideri”, a declarat acesta.

Există şi alte metode de prevenire a sinuciderilor

În multe metrouri din Europa au fost implementate şi alte metode de prevenire a sinuciderilor. Personalul staţiei a fost instruit cu privire la detectarea comportamentului pre-suicidal, iar trenurile încetinesc atunci când se apropie de staţie.

Japonezii au instalat lumini albastre împotriva sinuciderilor. Sistemul de iluminare a costat 165.000 de dolari. „Asociem culoarea albastră cu cerul şi cu marea”, a declarat Mizuki Takahashi, terapeut la institutul japonez al Psihologiei Culorilor, conform metro.co.uk. „Are un efect calmant asupra persoanelor agitate sau obsedate de un anumit lucru, care, în acest caz, este sinuciderea”.

În anul 2010, aproximativ 350 de bucureşteni s-au sinucis prin diferite metode, numărul lor fiind mai mare decât în 2008 (282 de cazuri) sau în 2009, când s-au înregistrat 312 cazuri.

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă