Divizia Gips aparţinând de Grupul Lafarge a fost achiziţionată de curând de Grupul ETEX din Belgia, compania primind numele SINIAT România. Grupul ETEX este unul dintre cei mai mari producători şi furnizori mondiali de materiale de calitate şi soluţii pentru construcţii, având o cifră de afaceri de circa 2,3 miliarde euro.
Liniile principale de activitate includ produse pe bază de gips-carton, elemente pentru acoperişuri de mici şi mari dimensiuni, soluţii pentru protecţia pasivă la foc a construcţiilor şi soluţii ceramice pentru pardoseli şi pereţi. Conferinţa de presă a noii companii, SINIAT România, organizată cu acest prilej, a fost susţinută de Marc-Andre -FRITSCHE, director general.
Au fost trecute în revistă realizările companiei din perioada în care a fost membră a Grupului Lafarge, activităţile curente, ca parte a Grupului ETEX, elementele de bază ale noii identităţi SINIAT, rezultate în urma rebranding-ului, precum şi planurile de viitor ale companiei.
Cristalul de gips
„Atunci când a fost să ne alegem numele companiei, am luat în consideraţie planurile şi strategiile noastre de viitor. Ca nume al companiei nu am vrut unul des-criptiv, care să fie sugestiv pentru produsele şi soluţiile noastre actuale, ci unul scurt, curajos care să devină, o dată cu trecerea -timpului, expresia ambiţiei noastre – deschiderea de noi perspective. Ne-am inspirat pentru aceasta şi pentru noul logo din cristalul de gips, care este foarte luminos, puternic şi clar”, a spus Marc-Andre FRITSCHE.
Furnizor de sisteme şi soluţii
Este de remarcat că în cadrul Grupului ETEX, SINIAT este un furnizor global, de top, punând la dispoziţia clienţilor săi o gamă variată de produse pe bază de ipsos şi sisteme din gips-carton, menită să satisfacă orice exigenţă în domeniul finisărilor, creării sau reamenajării spaţiilor interioare. SINIAT operează 43 de fabrici, în 13 tări din Europa şi America Latină, cu o cifră de afaceri de circa un miliard de euro, reprezentând circa 35% din cifra de afaceri a ETEX Group.
SINIAT România deţine două unităţi de producţie. În fabrica din Bucureşti se produc circa 17 milioane m2 de plăci de gips-carton iar la Aghireşu, în apropierea Clujului, circa 50 KT tencuieli. Circa 35% din producţia fabricilor din România se exportă în diverse pieţe balcanice. Având parteneriate puternice cu distribuitorii şi dealerii de pe tot teritoriul României, compania estimează o cotă de piaţă de 24% la plăcile de gips-carton, la sfârşitul anului 2012. Faptul că nu este doar un producător, ci furnizor de sisteme şi soluţii pe bază de gips-carton reprezintă principalul atu în vederea creşterii cotei de piaţă.
Sustenabilitate
Un important accent este pus de compania SINIAT pe sustenabilitate, parte integrantă a întregii sale politici. Compania vinde produse şi servicii sustenabile, certificate ISO 9001 iar unităţile de producţie din România au certificarea ISO 14001.
Proiecte: o nouă investiţie
Pentru anul viitor, SINIAT Ro-mânia îşi propune să ajute partenerii şi clienţii să învingă criza. „Există toate cunoştinţele, toate mijloacele necesare şi determinarea de a face ca lucrurile să se întâmple aşa cum vrem noi. Crizele vin şi trec, dar noi trebuie să ne focalizăm pe continuarea afacerii, din ce în ce mai bine, spre beneficiul companiei, al partenerilor şi clienţilor”, completează Marc–Andre FRITSCHE.
Conform unor analize interne ale companiei, este de aşteptat ca piaţa de plăci gips-carton să aibă o creştere uşoară, de circa 5% în 2013, faţă de 2012. În aceste condiţii, SINIAT România ţinteşte o cotă de piaţă de circa 27%.
Şi pentru că Siniat urmăreşte -îndeaproape nevoile clienţilor şi are în vedere dezvoltarea de noi sisteme şi soluţii pentru îndepli-nirea acestor nevoi, având în vedere şi posibilitatea introducerii în fabricaţie a unor noi produse şi soluţii în unităţile de producţie din România, în viitorul apropiat ETEX Group are în plan realizarea unei noi investiţii pentru pro-ducţia de plăci gips-carton la Turceni. Investiţia se va derula, cel mai probabil, începând din primăvara anului 2013, pe durata a circa 2 ani.