15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSingura decizie adevărată luată de şefii de state din zona euro

Singura decizie adevărată luată de şefii de state din zona euro

…este proastă

 

deficite-euro+ Click pe grafic pentru mărire + Printre jurăminte, blesteme şi alte sortimente de sirop, participanţii la cel mai recent “summit al ultimei şanse” au luat o singură decizie reală: Ca în viitor să nu le mai ceară băncilor să renunţe la o parte din creanţe, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, şi să lase întreaga notă de plată pe seama contribuabililor. Practic, statele să salveze băncile. Dar parcă tocmai statele aşteptau bunăvoinţa băncilor. Cu siguranţă nu pot fi ambele situaţii adevărate.

 

Decizia a venit la scurtă vreme după anunţul mult mai important al lui Mario Draghi, de la BCE – că nu va tipări bani pentru a cumpăra obligaţiuni de stat dar că va furniza lichiditate abundentă băncilor pe termen scurt şi mediu. Cum se poate împăca politica monetară austeră cu salvarea faliţilor? Păi nu prea se poate.

 

Aşa că urmează cel puţin încă un “summit al ultimei şanse”, în primăvară, când totul o va lua de la început, dacă va mai putea.

 

Taberele sunt deocamdată aceleaşi: contribuabilii şi bancherii. Miza pentru contribuabili este să nu plătească prostia bancherilor, a birocraţilor şi a unora dintre ei înşişi. Miza pentru bancheri este să nu plătească prostia proprie şi să dea vina pe oricine altcineva.

 

1. Pe greci că ar fi puturoşi, deşi în realitate muncesc mai multe ore pe săptămână decât germanii.

 

2. Pe spanioli că ar fi risipitori, deşi în realitate au datorie publică mai mică procentual decât francezii.

 

3. Pe italieni, portughezi şi irlandezi că încalcă tratatul de la Maastricht, deşi Franţa şi Germania au făcut asta pentru prima dată, în 2003, şi s-au opus mecanismelor care să le oprească.

 

4. Pe guverne, că ar fi populiste, deşi băncile au fost printre principalii beneficiari de fonduri publice.

 

5. Pe euro, pentru că ar fi otrăvit cu credit ieftin economiile periferice, deşi era treaba bancherilor să evalueze riscul individual şi să adauge marjele necesare la dobândă.

 

Etc. etc. etc.

 

În mod normal, euro n-ar avea nici un motiv să dispară, dar totuşi asta se poate întâmpla dacă alegeri simple sunt înlocuite de compromisuri absurde.

 

www.riscograma.ro

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă