Sindicatele au propus, la discutiile de la Ministerul Muncii, ca varsta de pensionare pentru femei si barbati sa fie de 63 de ani, cu un an mai putin fata de propunerea avansata saptamana trecuta, iar consecintele accidentelor de munca si ale bolilor profesionale sa fie platite din fondul de risc. Potrivit sindicalistilor, citati de Mediafax, consecintele accidentelor de munca si ale bolilor profesionale nu trebuie sa mai fie platite din fondul sistemului public de pensii, ci din fondul de risc, adica sa fie sarcina patronului.
Partenerii sociali urmeaza sa se intalneasca din nou, la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare. Pana atunci, Ministerul Muncii va analiza amendamentele depuse si va evalua impactul financiar al acestora. Sindicatele au mai propus ca varsta de pensionare in cazul femeilor sa poata fi redusa cu un an pentru fiecare copil nascut, dar nu mai mult de trei ani, iar nivelul contributiei in cazul celor care isi intrerup activitatea pentru cresterea copilului sa fie mai mare, pentru ca in prezent pierd la pensie 5-7%.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marti, ca in prezent femeile sunt "sanctionate" in momentul in care-si intrerup activitatea pentru cresterea copilului. Astfel, o femeie care sta in concediu timp de doi ani pierde la pensie 5%, iar in cazul concediului de trei ani acordat pentru cresterea copilului cu handicap, 7%.
Dumitru Costin a mai spus ca trebuie gasita o solutie si pentru persoanele de 45-50 de ani care intra in somaj si au sanse minime sa-si mai gaseasca un loc de munca. El a explicat ca aceste persoane risca sa stea ani de zile fara un loc de munca si fara sa mai aiba posibilitatea de a se pensiona anticipat, iar acest lucru, combinat cu faptul ca varsta de pensionare va fi majorata la 65 de ani, va face ca nivelul pensiilor lor sa fie extrem de scazut.