0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialSindicatele vor ca presedintele sa nu se implice in negocierile lor cu...

Sindicatele vor ca presedintele sa nu se implice in negocierile lor cu Guvernul

Liderii sindicali i-au cerut presedintelui sa nu se implice in negocierile lor cu Guvernul, a declarat miercuri la finalul intalnirii cu Traian Basescu, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia. "Am  reusit cred, sa-l convingem pe presedinte sa se abtina de a mai interveni in negocierile dintre noi si Guvern. Asta a fost declaratia finala a presedintelui pe care sper sa o reitereze, si anume ca ceea ce va insemna intelegerea noastra cu Guvernul  nu va fi viciat de o interventie a dummnealui. Pentru noi e un castig ca presedintele, in iesirile publice, nu va mai dori sa impuna introducerea moratorului pentru inghetarea salariului pentru fiecare perioada", a declarat Petcu, citat de NewsIn.

Sindicalistul a mai spus ca presedintele le-a transmis ca doreste ca bugetul sa fie adoptat joi. Petcu a mai declarat ca va fi aprobat doar cadrul general, urmand ca pentru fiecare domeniu de activitate sa aiba loc discutii la nivelul fiecarui minister cu organizatiile sindicale. El a mai sustinut ca sindicatele considera inacceptabila inghetarea salariilor si ca singura concesie pe care o vor face e sa accepte o majorare in doua etape. "Ni s-a cerut in mod explicit sa contribuim la o forma de echilibrare a veniturilor si a cheltulilor pentru ca bugetul sa poata fi promovat maine, putem sa vorbim de o majorare a salariilor in doua etape, din aprilie si din septembrie-octombrie. Asta e singura concesie pe care am acordat-o", a conchis Petcu.

Dumitru Costin, presedintele BNS, a avut o pozitie diferita de a colegului sau, spunand ca, din cate a inteles, presedintele n-a dorit sa se implice in discutiile dintre Guvern si sindicate. "Presedintele nu a facut decat sa ne comunice un punct de vedere fara sa doreasca sa se amestece in negocierile dintre partenerii sociali si Guvern. Si in seara asta, in prezenta ministrului de finante a zis 'pana la urma solutia voi o gasiti'", a spus el. Costin a insistat pe nevoia unei legi a salarizarii bugetarilor spunand ca inghetarea salariilor ar conserva inechitatea din sistem. El a aratat ca exista institutii in care salariul mediu este de 1600 RON, in timp ce la unele acesta e de 9000 de RON. "Unii vor putea sa traverseze in liniste aceasta perioada, in timp ce pentru altii va fi foarte greu de traversat acest moment", a avertizat el.

Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a sustinut ca i-a cerut presedintelui, ca si premierului, ca educatia sa primeasca 6% din PIB si sa se acorde si majorarile salariale. "Nu ni s-a dat nicio garantie", a mai aratat Cornea.

Presedintele Basescu a invitat la consultari miercuri sindicatele si patronatele, dupa ce dupa-amiaza a avut o discutie cu acestea si la ministerul Finantelor.

Presedintele patronatului UGIR1903, Cezar Coraci, prezent la discutiile de miercuri de la sediul Ministerului Finantelor, a precizat, la finalul negocierilor, ca guvernul nu va adopta in sedinta de joi bugetul pe 2009, ci doar principiile care vor sta la baza acestuia.

Cele mai citite

București: Polițiștii Capitalei au efectuat cinci percheziții domiciliare într-un dosar de violare domiciliu, distrugere și influențare a declarațiilor

Poliţiştii Capitalei au efectuat cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti într-un dosar privind infracţiunile de violare de domiciliu, distrugere şi influenţare a declaraţiilor, în urma...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Avertizări de cod galben de ceață și polei în șapte județe din țară

Meteorologii au emis sâmbătă seara avertizări Cod galben de ceaţă şi polei, valabile în şapte judeţe din ţară, potrivit botosaniexpres.ro. Ceaţa şi poleiul au pus...
Ultima oră
Pe aceeași temă