39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialSindicatele nu accepta concedierile de la CFR fara acordarea a minimum 24...

Sindicatele nu accepta concedierile de la CFR fara acordarea a minimum 24 de salarii compensatorii

Sindicatele feroviare nu vor accepta disponibilizarile daca nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii, a declarat joi dupa intalnirea cu conducerea CFR Marfa, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, citat de Newsin.

"Nu vom accepta disponibilizarile daca nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii. Disponibilizarile ar putea avea loc dupa 1 ianuarie 2010. Nu vedem cum aceste disponibilizari ar putea sa se faca in acest an, deoarace avem semnat un contract colectiv de munca", a spus Iulian Mantescu.

Acesta a punctat ca in actualul contract colectiv de munca nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii.

Iulian Mantescu a mentionat ca luni va avea loc o noua runda de discutii cu secretarul de stat Constantin Axinia, iar marti se vor intalni din nou cu conducerile celor trei companii feroviare.

Liderii sindicatelor feroviare s-au intalnit joi cu conducerile companiilor CFR Calatori, CFR Infrastructura si CFR Marfa. Conform presedintelui Federatiei Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, compania CFR Infrastructura a propus sindicatelor desfiintarea a patru regionale, Constanta, Galati, Timisoara si Brasov, si unor subunitati ale companiei, prin care se vor elimina 1.000 de locuri de munca. Liderul de sindicat a precizat ca CFR Calatori nu a transmis niciun fel de propunere pentru restructurarea personalului, urmand ca liderii sindicali sa se intalneasca marti cu reprezentantii companiei. Gheorghe Popa a spus ca propunerea conducerii CFR Calatori ar putea fi pentru desfiintarea a 1.300 de locuri de munca.

Gheorghe Popa a mai punctat ca problemele cailor ferate nu se vor rezolva prin disponibilizarea acestor oameni si ca totul depinde de modul de finantare a liniilor ferate.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, a declarat, miercuri, dupa discutiile cu MTI, ca propunerile de disponibilizari la cele trei companii CFR vizeaza un numar de peste 10.700 de persoane, urmand sa aiba loc intalniri separate cu fiecare societate pentru negocieri. Pentru CFR Calatori se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructura 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfa se doreste disponibilizarea a 50% din angajati, adica 8.500 de oameni.

Ministrul transporturilor si infrastructurii Radu Berceanu avertiza, intr-o declaratie facuta pe 2 august, ca "in a doua parte a anului" ministerul nu va mai avea bani "pentru salariile de la CFR". 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă