Bugetul foarte mic care va fi alocat educatiei in 2006 (3,73% din PIB) si care pentru prima data dupa 1990 este sub cel din 2005 (4,01%) a tensionat la maximum situatia din invatamant. Insusi ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, care a realizat ca bugetul este total insuficient, s-a simtit obligat in urma cu peste doua saptamani sa-si dea demisia. Si cum Guvernul nu a schitat nici un gest de a gasi fonduri suplimentare pentru invatamant, sindicalistii vor recurge la ultima forma de protest – greva generala. Cele patru federatii sindicale din invatamant (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret”, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater”), carora pentru prima data li s-au alaturat si cele doua asociatii reprezentative ale studentilor (Uniunea Studentilor din Romania si Alianta Organizatiilor Studentesti din Romania) au anuntat ieri ca luni, 7 noiembrie, incepand cu ora 8, in toate scolile si universitatile din tara se declanseaza greva generala. Doar in gradinitele cu program prelungit activitatea nu va fi foarte perturbata, copiii fiind supravegheati de cadrele didactice. Liderii sindicali sunt extrem de nemultumiti si au acuzat Guvernul de iresponsabilitate si nerespectarea legilor.
Generatiile viitoare – capsunari si bone pentru UE
„Nu dorim greva pentru salarii in mod special, ci pentru instructie si educatie. Fara minimum 6% din PIB pentru educatie o sa transformam generatiile viitoare in capsunari si bone pentru UE”, a spus Aurel Cornea, liderul FSLI.
„Guvernul incearca sa scoata invatamantul romanesc de pe umerii statului si sa-l arunce pe cel al cetatenilor, adica sa faca scoala cine isi permite. Aceasta este politica liberala si nu putem accepta. In loc sa sune sa afle care este soarta prietenilor arestati, cetateanul Tariceanu ar trebui sa se ocupe de soarta invatamantului. Ministrul Finantelor a spus ca stie ca legea prevede alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, dar ca nu o poate respecta. Consideram ca declaratia sa pe care a facut-o in Parlament este o instigare la incalcarea legii si nu ne intereseaza daca greva noastra va fi considerata ilegala. O sa spunem si noi ca nu putem respecta legea”, a adaugat Catalin Croitoru, liderul FEN.
„Demersul nostru nu este pentru cresterea salariilor in mod special, ci pentru viitorul invatamantului romanesc, pentru a intra cu capul sus in competitia cu UE”, a spus Razvan Bobulescu, presedintele „Alma Mater”.
„Pentru noi niciodata nu se gasesc bani, dar pentru SPP, de exemplu, exista o crestere cu aproape 500% a bugetului alocat in 2006. Nu stim de cine se tem primul ministru Tariceanu si guvernantii. Nu stim cand se va incheia greva, depinde de Guvern. Suntem dispusi sa negociem oricand si la orice ora, dar pana acum am fost tratati cu total dispret”, a completat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei „Spiru Haret”.
Pentru a ajunge la 6% din PIB alocat educatiei, cat cer sindicatele din invatamant, dar si cat a promis insusi Guvernul Romaniei prin programul de guvernare, ar trebui sa se aloce un supliment de 74.000 miliarde de lei vechi. Ceea ce este greu de crezut, Executivul gasind mereu fonduri pentru orice altceva, mai putin pentru educatie, un domeniu care este in cadere libera si vizibila de mai multi ani si a ajuns in pragul colapsului.