Federatia Solidaritatea Sanitara este nemultumita de echivalenta intre medicul primar si conferentiarul universitar, spunand ca aceasta este valabila doar pentru medicul primar din spitalele clinice si cele de urgenta in care are inclus in salariu sporul pentru astfel de unitati, potrivit Mediafax.
Presedintele FSS, Viorel Rotila afirma, intr-un comunicat de presa, ca anuntul triumfalist al Ministerului Sanatatii, potrivit caruia este multumit de cresterile salariale obtinute pentru personalul sanitar, constituie "doar o dovada de politicianism si de necunoastere a Legii unice de salarizare".
"Satisfactia cu care anunta ca a reusit, spre exemplu, echivalarea dintre salariul medicului primar si cel al conferentiarului din invatamantul universitar ascunde de fapt lipsa de interes a ministerului pentru personalul din sistem, neputinta de a negocia si bucuria pentru salariile mici din invatamant", arata sursa citata.
Fedratia arata ca s-a ferit pana acum sa faca comparatii, insa modul gresit in care Ministerul Sanatatii recurge la ele o determina sa recurga la ele.
"Exista o echivalenta intre medicul primar si conferentiarul universitar , insa ea este valabila doar pentru medicul primar din spitalele clinice si cele de urgenta (putine la numar), in care are inclus in salariu sporul pentru astfel de unitati (ceea ce inseamna a compara mere cu pere), in timp ce medicii primari din marea majoritate a unitatilor sanitare din tara au salariile cuprinse intre 3,35 si 4,25; utilizand comparatia ministerului, cei din urma sunt cam pe acelasi loc cu lectorul universitar. Daca vom continua comparatiile descoperim lucruri triste: un medic primar din sanatate, care nu are spor de spital de urgenta (adica marea majoritate a medicilor primari), castiga mai putin decat medicul primar veterinar (3,40-4,30) sau decat un profesor gradul I din invatamantul preuniversitar (3,35-4,30), si exemplele de acest gen pot continua.Suntem de acord cu echivalenta Ministerului Sanatatii, numai ca ea trebuie sa fie facuta intre medicul primar din spitalele obisnuite si conferentiarul universitar, in timp ce salariul medicului primar din spitalele de urgenta trebuie sa fie cuprins intre 4,40 si 6,00", explica liderul FSS.
Acesta considera ca, dupa plasarea in mod echitabil pe grila de salarizare a varfurilor ierarhiei medicale, trebuie sa urmeze rearanjarea grilei pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar si sa incerce sa-i faca pe guvernanti sa inteleaga asta pe ultima faza a negocierilor care se deruleaza incepand de vineri.
"Daca solicitarile noastre nu vor gasi intelegere vom fi nevoiti sa declansam protestele, alaturi de alte federatii din ramura sanitara si de cele din invatamant", mai arata sursa citata.