1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialSindicalistii din penitenciare au inceput protestele si cer demiterea unui subsecretar de...

Sindicalistii din penitenciare au inceput protestele si cer demiterea unui subsecretar de stat

Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare si Federatia Sindicatelor din Penitenciare solicita, printre altelele, printr-o petitie, odata cu inceperea protestelor, si demiterea subsecretarului de stat din MJ, Radu Ragea, responsabil de penitenciare, precum si a conducerii ANP, anunta Newsin.

"Radu Ragea a impins sistemul penitenciar in haos, iar conducerea ANP demonstreaza ca nu are minimele abilitati manageriale. Avand in vedere incompetenta demonstrata precum si lipsa de transparenta in actul managerial cerem demiterea lui Radu Ragea, subsecretar de stat in MJLC  – coordonatorul activitatii sistemului penitenciar si a intregii conduceri a ANP", se arata in petitia pentru ministrul Catalin Predoiu.

Sindicalistii din penitenciare acuza si "actiunile de intimidare a liderilor de sindicat prin intermediul Directiei de Prevenire a Criminalitatii si Terorismului", cerand desfiintarea acestui serviciu secret. Sindicalistii spun ca "drepturile salariale nu inseamna criminalitate. Salariatii au dreptul sa protesteze fara sa fie spionati la ordin, timorati sau vanati. Banderolele albe nu trebuie numarate si raportate".

Angajatii din penitenciare il acuza pe Predoiu ca respinge orice incercare de dialog in legatura cu revendicarile acestora si ca incearca dezinformarea opiniei publice.

"Sunteti ministrul Justitiei din febuarie 2008 si ati avut destul timp, liniste si resurse pentru a putea obtine rezultate in reforma sistemului penitenciar. Politic si moral sunteti direct raspunzator pentru incapacitatea celor care coordoneaza sistemul penitenciar. Ati girat, dommule ministru, o abordare manageriala care a dus la o explozie a costurilor intr-un sistem penitenciar deja subfinantat. Sistemul penitenciar se afla in cea mai grava criza financiara din ultimii 20 de ani pentru acest motiv", spun reprezentantii sindicalistilor despre Catalin Predoiu.

Concret, cele doua federatii sindicale spun ca ANP are nevoie de 112 milioane RON pentru a supravietui in acest an.

"In 2009 bugetul ANP a fost la 85% fata de 2008, si la 55,7% fata de necesar. Investitiile in sistemul penitenciar s-au redus cu 84%. Aceasta situatie trebuie sa inceteze. Sunt bani necheltuiti in bugetul MJLC, va cerem sa-i redirectionati catre sistemul penitenciar", solicita sindicatele.

O mie de salariati din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor sunt asteptati, miercuri, incepand cu ora 11.00, in fata Ministerului Justitiei, pentru a protesta fata de problemele cu care se confrunta sistemul penitenciar.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă