Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FLSLI) îi solicită premierului Emil Boc să ia de urgenţă măsurile necesare prin care să fie interzisă, cu desăvârşire, comercializarea produselor etnobotanice în România, prin adoptarea unei hotărâri de guvern, potrivit NewsIn.
“Vă reamintim, domnule premier, că oprirea acestui flagel depinde de dumneavoastră, iar lipsa unor măsuri drastice din partea Guvernului României nu ne poate face decât să credem că acceptaţi tacit extinderea acestui fenomen. (…) Nu înţelegem lipsa de reacţie a autorităţilor statului care permit un astfel de comerţ şi ne întrebăm dacă, potrivit Constituţiei României, o astfel de activitate nu constituie un atac la siguranţa naţională? În condiţiile de faţă nu putem să credem decât că Guvernul României face un troc prin care bugetul statului câştigă bani din taxele şi impozitele aplicate acestui comerţ, în defavoarea unor tineri care îşi pun viaţa în pericol”, se arată într-o scrisoare deschisă a FLSI semnată de preşedintele Simion Hăncescu şi adresată premierului.
Potrivit celui mai recent Raport Naţional privind Situaţia Drogurilor 2010, în cursul anului trecut peste 1.300 de persoane, majoritatea tineri, au ajuns la spital din cauza intoxicaţiilor grave cu plante etnobotanice, iar în primele şase luni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 200 de cazuri. “Acestea sunt însă doar datele oficiale pentru că, în realitate, numărul celor care apelează la magazinele de etnobotanice este mult mai mare. În plus, consumatorii ajung doar în ultimul stadiu la spital, iar medicii fac eforturi mari să îi ajute pe dependenţi să renunţe la acest viciu care poate cauza moartea”, mai spun cei de la FSLI.
În prezent, doar o parte a etnobotanicelor sunt interzise prin lege. Lista etnobotanicelor interzise începând din prima jumătate a anului cuprinde 35 de substanţe şi urma să fie completată, până la sfârşitul anului, cu altele.
Pedepsele pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea acestor substanţe interzise pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.
În câteva oraşe şi în unele sectoare ale Capitalei, edilii au luat singuri măsuri de interzicere a comercializării tuturor etnobotanicelor, prin adoptarea unor hotărâri de consiliu local.