3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialSindicaliştii de la Nokia vor plăţi compensatorii ca în Germania

Sindicaliştii de la Nokia vor plăţi compensatorii ca în Germania

Reprezentanţii salariaţilor de la fabrica de telefoane mobile din Jucu, sprijiniţi de Cartel Alfa, au cerut câte 60 de salarii compensatorii pentru fiecare angajat.

Negocierile dintre sindicate şi conducerea companiei finlandeze Nokia privind plăţile compensatorii pentru angajaţi s-au încheiat, după câteva ore de discuţii, fără nici un rezultat. Aproape 2.000 de persoane vor rămâne fără loc de muncă de la 1 ianuarie 2012, o dată cu închiderea fabricii de telefoane mobile. De asemenea, ei au negociat şi modul în care vor fi încheiate contractele de muncă ale angajaţilor.

Concediaţi în ianuarie sau în martie?

Liderul sindical Valentin Ilcaş a spus că iar discuţiile vor dura, probabil, o lună. „Trebuie să ne clarificăm în primul rând poziţiile. Noi am înţeles că oamenii vor rămâne angajaţi ai Nokia România până la sfârşitul lunii martie 2012, chiar dacă producţia în fabrică va înceta la sfârşitul lunii decembrie a acestui an. Abia după martie 2012 putem vorbi de salarii compensatorii, pentru că nu poţi plăti salarii compensatorii unor oameni care sunt încă angajaţii tăi”, a spus Valentin Ilcaş.

Reprezentanţii Nokia România nu au făcut comentarii legate de rezultatul negocierilor. Angajaţii fabricii spun că reprezentanţii conducerii au oferit trei salarii compensatorii în cadrul şedinţei în care au anunţat închiderea fabricii de telefoane mobile şi că acestea ar fi reprezentate de plăţile care vor fi făcute pentru lunile ianuarie, februarie şi martie 2012. Însă preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a cerut plata a 60 de salarii minime pe economie pentru fiecare angajat al companiei Nokia. El spune că de plăţi similare au beneficiat şi foştii angajaţi ai Nokia din oraşul german Bochum, atunci când compania finlandeză a închis fabrica locală de telefoane mobile şi a transferat producţia la Jucu.

Pleacă şi Finnair după Nokia

Nokia nu este singura companie finlandeză care părăseşte România. Ca o consecinţă directă a plecării producătorului de telefoane mobile, şi zborurile directe ale Finnair către România vor înceta din 29 octombrie, a anun­ţat Laura Varga, ofiţer de presă al companiei. Ea a spus că decizia a fost luată deoarece cursa era considerată neprofitabilă.

Întrebată dacă mai sunt şi alte curse ale companiei Finnair care urmează să fie întrerupte din aceleaşi raţiuni, ofiţerul de presă Laura Varga a precizat că nu poate oferi astfel de informaţii.În schimb, ea a spus că Finnair a înfiinţat recent o linie directă către Croaţia. Iniţial, informaţia referitoare la întreruperea curselor Finnair către Bucureşti a fost difuzată de RFI, care cita surse apropiate companiei. Potrivit acestora, decizia face parte din strategia companiei, care se reorientează spre Asia, adică tocmai spre zona în care a decis şi Nokia să îşi mute liniile de producţie. Săptămânal, zece curse dus-întors făceau legătura între Bucureşti şi Helsinki, capitala Finlandei.

Statul finlandez deţine 57% din compania Finnair, care efectua transporturi în regim cargo pentru Nokia şi aducea o serie de componente electronice folosite de fabrica de telefoane mobile. Zborurile au început în anul 2007, cu frecvenţa de patru zboruri pe săptămână. Din anul 2008, de când a început activitatea fabricii de telefoane mobile din Jucu, frecvenţa zborurilor a urcat la şase pe săptămână.   Text Box:

Cele mai citite

Trupa de rock KISS a susținut ultimul concert. “Ceea ce am realizat este extraordinar”

Sâmbătă seară, trupa KISS a încheiat ultimul spectacol din turneul de adio "The End of the Road", la faimoasa Madison Square Garden din New...

Un autocar cu 52 de călători, implicat într-un accident

Duminică seara, pe teritoriul comunei Remetea Mare, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei vehicule: un autoturism, un microbuz...
00:00:33

VIDEO. Netanyahu: “Israelul nu dorește să facă rău civililor din Gaza”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă (2 decembrie) că Israelul continuă să lucreze în coordonare cu SUA și organizațiile internaționale pentru a defini...
Ultima oră
Pe aceeași temă