2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialSindicaliştii cer amânarea discuţiilor pe scrisoarea FMI până luni

Sindicaliştii cer amânarea discuţiilor pe scrisoarea FMI până luni

Liderii confederaţiilor sindicale cer preşedintelui Consiliului Economic şi Social să amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încă datele de la Ministerul Finanţelor privind cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate, scrie Mediafax.

Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic şi Social în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.

Preşedintele Confederaţiei “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discuţiilor, că au cerut baza de date pe care s-a făcut justificarea pentru FMI, după ce sindicatele au primit marţi promisiunea că aceste date le vor fi înmânate.

“Impresia noastră este că nu există o asemenea justificare. Este inadmisibil să dureze mai mult de 24 de ore să primim aceste date. Noi credem că ori nu se cunosc datele şi se inventează o justificare, ori partea guvernamentală intenţionează să scoată lumea în stradă”, a spus Hossu.

Sindicatele au propus ca vineri să lucreze comisia de specialitate a CES, iar întrunirea extraordinară a plenului Consiliului să fie reprogramată pentru luni, în cazul în care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.

Hossu a precizat că CES nu poate da un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI dacă cei 15 reprezentanţi ai sindicatelor în Consiliu nu participă la şedinţa plenului.

Liderul sindical a subliniat că şedinţa CES va fi programată în funcţie de ziua în care vor primi datele de la Ministerul de Finanţe.

Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic şi Social (CES) şi fără acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului, Florian Costache.

“CES-ul poate să dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu poziţia părţilor. Ultimul caz este posibil dacă partea sindicală este împotrivă, Guvernul este pentru, iar patronatele se abţin”, a declarat Costache într-o conferinţă de presă.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a declarat că renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neîncredere şi ar fi urmată imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar dacă înţelegerea cu FMI va cădea România va intra în iulie în incapacitate de plată.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, şeful statului a precizat că a decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că “Fondul nu este Armata Salvării”, nu face cadouri.

Premierul Emil Boc a solicitat miniştrilor să nu plece din Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni şi să fie pregătiţi pentru o nouă convocare la Palatul Victoria, atenţionându-i că Executivul s-ar putea reuni din nou, pentru a aproba scrisoarea de intenţie cu FMI dacă CES va emite un aviz pozitiv.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Cele mai citite

Dezastru previzibil al turcilor de la Alsim Alarko pe Centura Capitalei

CNAIR ezită să avanseze un nou termen de finalizare a celor două loturi de pe A0 pe care Alsim Alarko le lucrează, pentru...

Cum va fi vremea de 1 decembrie

Meteorologii nu vin cu vești bune pentru 1 decembrie. În mare parte din țară vor fi precipitații abundente, ceea ce înseamnă lapoviță și ninsoare....

Dezastru previzibil al turcilor de la Alsim Alarko pe Centura Capitalei

CNAIR ezită să avanseze un nou termen de finalizare a celor două loturi de pe A0 pe care Alsim Alarko le lucrează, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă