Nemultumiti de faptul ca Executivul nu si-a respectat promisiunile, cele 4 federatii reprezentantive din sistemul de invatamant ameninta cu ample actiuni ce vor ajunge pana la inghetarea anului scolar si la refuzul acestora de a participa la examenele nationale. Guvernului i s-a acordat si un ultimatum Ð luna iunie a acestui an Ð, timp in care trebuie sa ia masurile necesare evitarii unei „revolte” educationale.In perioada 14-17 februarie, la Predeal a avut loc adunarea Colegiului Liderilor din invatamant. Potrivit liderului Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, prof. Ioana Purcarea, s-a discutat, printre altele, despre noua metodologie, respectarea legilor din sistem, dar si despre propunerile pentru modificarea Legilor nr. 128 si 84. Cel mai important punct pe ordinea de zi l-a constituit acordul semnat de cele 4 mari federatii sindicale cu reprezentantii Guvernului, pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii este obligat sa-l respecte. „In acord se stipula clar plata sumelor retroactive obtinute ca urmare a incalcarii statutului personalului didactic. Guvernul a intarziat cu o luna achitarea acestor drepturi”, a precizat liderul SLSIP Constanta. O alta parte a acordului care nu a fost respectata se refera la faptul ca Executivul, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, trebuia, pana pe data de 29 noiembrie 2005, sa constituie o echipa de monitorizare si implementare a unor proiecte de reabilitare si dotare a scolilor cu material didactic. „Echipa aceasta a fost creata abia in 14 februarie 2006, ca urmare a unor articole aparute in presa centrala. Echipa constituita de minister exista doar verbal”, a mai afirmat prof. Ioana Purcarea.
Proiect ingropat in birocratie
Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti si de faptul ca proiectul noii Legi a salarizarii a ramas, si la aceasta ora, in stadiul de… idee. „Nici macar nu au inceput discutiile cu privire la noua Legea a salarizarii. In acest sens, cele patru federatii din invatamant au decis sa organizeze intalniri saptamanale pentru a incerca sa dezbata continutul noului act normativ”, a mai explicat liderul SLSIP Constanta. De asemenea, Guvernul nu a facut nici un demers in vederea implementarii legii calitatii in sistemul educational. Pentru aceasta este nevoie de un sistem riguros de standarde de evaluare care, momentan, nu exista.
Legea invatamantului, contrara legilor Romaniei!?
Reprezentantii sistemului educational au depistat si o serie de neconcordante intre Legea invatamantului si celelalte legi ale tarii. In acest sens, juristii celor 4 federatii reprezentantive din invatamant vor avea intalniri lunare in cadrul carora vor incerca coroborarea legilor. O alta problema deosebita este descentralizarea institutiilor preuniversitare, la care s-a renuntat ulterior din cauza lipsei de organizare. Astfel, din cele 8 judete cuprinse in program au ramas doar cateva zeci de scoli-pilot. Problema este ca autoritatile locale nu sunt nici acum pregatite sa preia toate fenomenele descentralizarii.
Tepuiti de stat
Sub pretextul ca nu sunt bani, Guvernul le-a promis sindicalistilor din invatamant ca va mari salariile cu 11,83% iar pentru restul bugetarilor nu va acorda decat o majorare de 8%. Promisiunea a fost incalcata o data cu majorarea celorlalte salarii cu 18%. „Am fost tradati! Guvernul nu a fost loial, fapt pentru care nu mai putem avea incredere in nimic din ceea ce ne va spune de acum incolo”, a mai afirmat liderul sindicatului constantean.
Lacate pe salile de clasa
Date fiind toate aceste aspecte, federatiile au stabilit un plan de actiuni. Astfel, intr-o prima etapa, vor trimite scrisori deschise catre premierul si presedintele Romaniei in care vor prezenta situatia sistemului educational si vor cere sa ia masurile neceare. In cursul acestei saptamani, sindicalistii spera sa obtina o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu si se vor organiza intruniri ale Colegiului Liderilor. In cazul in care, pana in iunie 2006, Guvernul nu va rezolva revendicarile sindicalistilor si nu-si va respecta promisiunile, se va ajunge la ample miscari sindicale, chiar si la suspendarea anului scolar prin refuzul cadrelor didactice de a participa la testele nationale.