26.4 C
Bucharest
Tuesday, 30 May 2023
HomeSpecialSindicaliștii acuză Ministerul Sănătății că s-ar folosi de o lacună legislativă ca...

Sindicaliștii acuză Ministerul Sănătății că s-ar folosi de o lacună legislativă ca să nu distribuie voucherele de vacanţă

Federația SANITAS acuză ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene că s-ar folosi de o lacună legislativă pentru a nu distribui voucherele de vacanţă angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, informează Mediafax.

„Federaţia SANITAS solicită factorilor de decizie guvernamentali să ia, în regim de urgenţă, toate măsurile necesare pentru o aplicare corectă, unitară şi integrală a legislaţiei privind acordarea voucherelor de vacanţă”, precizează SANITAS, într-un comunicat de presă.

Conform OUG numărul 46/2017, instituţiile publice sunt obligate să acorde angajaţilor vouchere de vacanţă, în perioada 1 iulie 2017- 30 noiembrie 2018, „în valoare de 1.450 de lei/salariat, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie”.

„Este o iniţiativă lăudabilă, în conformitate cu programul de guvernare al actualului Executiv, dar care se dovedeşte greu de aplicat, în realitate. Deşi ne aflăm la jumătatea lunii august, iar concediile de vară se apropie de final, Executivul se arată incapabil să completeze cadrul legislativ astfel încât voucherele să poată fi cu adevărat utilizate de beneficiari”, a mai spus sursa citată.

Federaţia SANITAS cere, astfel, să fie publicate normele de aplicare ale OUG numărul 46, iar instituţiile publice şi administraţiile locale sa-şi rectifice bugetele în sensul alocării sumelor corespunzătoare.

„Constatăm, însă, că decizia guvernamentală întârzie, iar Ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene se folosesc de această lacună legislativă, pentru a nu distribui voucherele de vacanţă angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială. Să înţelegem că s-au hotărât să facă o economie la buget, aşteptând să treacă vara şi concediile din acest an? Sau Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă exclusiv din raţiuni propagandistice, ştiind-o inaplicabilă din lipsa de bani?”, mai precizează sindicaliștii.

Cele mai citite
00:00:57

VIDEO: Trupele KFOR păzesc clădirile municipale din nordul Kosovo

Forțele NATO de menținere a păcii din Kosovo, sau KFOR, au fost văzute păzind clădirile municipale în orașul Zvecan din nordul Kosovo, marți dimineață...

USR anunță că deficitul bugetar a sărit de 34 miliarde de lei

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, avertizează că Guvernul PSD-PNL împinge România spre un dezastru fără precedent, după ce într-un an deficitul la bugetul de stat...

Wizz Air suspendă 12 rute din România, pe toate cele 4 mari aeroporturi

Compania low cost Wizz Air a anunțat că nu va mai opera nu mai puțin de 12 rute spre și dinspre patru aeroporturi românești...
Ultima oră
Pe aceeași temă