1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialSimularea pompierilor s-a soldat cu doua victime

Simularea pompierilor s-a soldat cu doua victime

Aplicatia pompierilor desfasurata ieri la Casa de Cultura s-a soldat cu doua victime. In momentul in care ambulanta a iesit din parcare Ionel Dogaru, agent-sef din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, a fost lovit si s-a vazut intins pe asfalt.

Din fericire, impactul nu a fost unul grav, asa ca politistul s-a ridicat si ambulanta si-a putut continua drumul. Nu la fel de norocos a fost insa si Gheorghe Pandici, seful echipei pirotehnice. In timp ce pregatea “explozia” conductei de gaz una dintre petardele fumigene a explodat mai devreme. Pompierul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta cu arsuri de gradele II si III pe maini, picioare, piept si fata. In zilele de 29 si 30 iunie a.c. sefii porturilor de la Marea Neagra au participat la o conferinta pe probleme de securitate portuara. Printre cele 24 de persoane participante s-au aflat directorii si responsabilii de securitatea porturilor, personalul Organizatiei Maritime Internationale (IMO) si mai multi reprezentanti media. Doua saptamani mai tarziu apar primele semne ale epidemiei. Starea de sanatate a directorului Portului Constanta, care prezenta simptome febrile pe parcursul ultimei saptamani, s-a agravat. La primele ore ale diminetii el a fost internat in spital cu febra mare, cefalee, dureri severe de spate, voma si eruptie cutanata. La orele amiezii autoritatile nationale sunt sesizate de conducerea spitalului ca au un suspect de variola. In scurt timp, in urma unei intalniri-fulger a reprezentantilor Ministerului Sanatatii si Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, se hotaraste implementarea masurilor medicale de urgenta in Constanta. Unitatile NBC pleaca la scurt timp spre Institutul Cantacuzino din Bucuresti cu esantioanele suspectului de la Constanta.

Situatii-limita

Dupa ce cazul a fost confirmat, Organizatia Mondiala a Sanatatii este sesizata printr-o notificare medicala de existenta unui “caz confirmat”. In acelasi timp, autoritatile romane sunt instiintate ca au fost primite rapoarte identice si din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Federatia Rusa, Ucraina si Turcia. Avand in vedere pericolul ridicat, se pun in aplicare programele de informare publica si se iau masurile necesare. Totodata, la Constanta se organizeaza un centru operativ prin care se tine legatura permanent cu celelalte sate in vederea cererii si ofertei de asistenta medicala, dar transmiterii in timp real a rapoartelor de situatie in vederea alcatuirii unei bune imagini a dezastrului. Exercitiul “Tomis International 2005”, care a inceput ieri la Constanta, dupa mai bine de un an de pregatiri, are ca scop pregatirea autoritatilor romane pentru aparitia unei epidemii deliberate. Acest prim exercitiu la nivel regional va dura trei zile si se va desfasura in cadrul Initiativei la Marea Negra pe probleme de pregatire pentru urgente civil-militare cu sprijinul Corpului Genistilor din Armata SUA – District Europa. Organizatorii spun ca misiunea reprezentantilor tarilor participante nu va fi una usoara avand in vedere ca pe timpul aplicatiei vor interveni si cateva “injectii”, situatii ipotetice neprevazute.

Lupta cu focul

La 157 de ani de la infiintare, Pompierii Militari constanteni si-au sarbatorit ziua prin munca. Astfel, echipa de descarcerare, in ochii a cateva sute de curiosi, a salvat viata unui tanar ramas imobilizat intr-un autoturism in urma unui grav accident de circulatie. Ajutati si de medicii Serviciului de Ambulanta, militarii au reusit sa stabilizeze victima. Cateva minute mai tarziu Casa de Cultura este cuprinsa de flacari. Pentru stingerea incendiului sunt trimise la fata locului nu mai putin de opt autospeciale.
In timp ce mai multe masini au inconjurat cladirea cu o perdea de apa si spuma, mai multi militari au intrat in cladire si au evacuat cu ajutorul scarilor personalul blocat in interior. La doar cateva clipe dupa ce pompierii au reusit sa controleze si sa stinga in mare parte flacarile, in apropierea cladirii o conducta de gaze a explodat. Zona a fost imprejmuita si s-au luat masuri de evitare a producerii unui incendiu pana la sosirea echipelor de interventie.

Cele mai citite
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...

Macron este „ extrem de fericit” de eliberarea a trei minori franco-israelieni

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni seara că este "extrem de fericit" de eliberarea a trei minori franco-israelieni deţinuţi de Hamas, adăugând că...

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă