5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialSimion Dascalu - istoric sau vizionar?

Simion Dascalu – istoric sau vizionar?

Ceea ce s-a intamplat la Roma este de natura sa ne stirbeasca, daca mai era nevoie, imaginea pentru cateva bune (rele) decenii. Ca presupusul criminal este de etnie roma nu este decat o ironie sumbra, romul face crime la Roma. La fel este si faptul ca etnia respectiva refuza, in romaneste, numele de tigani, traditional nu numai in romana, punand in schimb un greu justificabil "roma". Problema este ca presupusul criminal e cetatean roman, iar asta atrage atentia asupra unei xenofobii latente a noastra, a romanilor, din cauza careia tiganii au ramas in marginea societatii, cu prea putine exceptii, peste un secol si jumatate de cand au fost eliberati din robie. Nu-i mai putin adevarat ca pentru o crima condamni faptasul, nu pe toti "apartinatorii".
In secolul al XVII-lea, un copist al cronicii neterminate a lui Grigore Ureche, Simion Dascalu, a interpolat ideea ca moldovenii sunt urmasii talharilor  Romei. De aici si pana la teoria ca toti romanii sunt urmasii talharilor Romei n-a mai fost decat un pas. Teoria a fost respinsa, inca din epoca, drept "basnele lui Simion Dascalu".
Ironia este ca, dupa ce am fost porecliti, cu rea-vointa, urmasi ai talharilor Romei, destui concetateni incearca, parca disperat, sa confirme calificativul macar pentru prezent. Caci multi dintre actualii talhari ai Romei chiar sunt de cetatenie romana. N-am nici o indoiala ca acelor infractori romani care s-au fixat la Roma nici nu le trece prin cap ca, odata, demult, s-a spus despre noi ca suntem urmasii talharilor Romei si ca ei nu fac decat sa inchida un cerc istoric de altfel destul de controversat. Totusi, daca despre trecut ne putem pronunta cu siguranta negativ, prezentul nu mai e atat de sigur pozitiv cat am dori, dimpotriva.
In acest timp, in tara continua batalia pentru uninominale, dl Basescu ii face in toate felurile pe ministrii actualului guvern, o noutate, pentru ca de obicei asta se intampla dupa plecarea lor de la putere, referendumul este contestat de unii si aprobat de altii, ministrii continua sa foloseasca in interes propriu institutiile statului, premierul, convocat la Cotroceni, nu se duce, presedintele critica guvernul. Drumurile patriei sunt impracticabile, Serbia termina de construit o autostrada spre Grecia si Turcia, astfel incat vom ramane, cu largul concurs al guvernantilor de altadata si de azi, in afara circuitelor rutiere europene. Bucurestiul este, si el, in continuare, un oras blocat multe ore pe zi, nu poti sa inaintezi cu viteze mai mari decat cea a melcului, in automobil sau autobuz, in schimb nu poti sa mergi nici pe jos mult mai repede, pentru ca trotuarele sunt si ele blocate de masini. Inflatia si-a luat avant, BNR majoreaza dobanda de politica monetara spre a incerca sa o tina in frau, sindicatele anunta greva generala pentru majorarea salariilor, guvernatorul Bancii Nationale avertizeaza asupra presiunii inflationiste a eventualei cresteri a salariilor si a pensiilor, iar preturile cresc temeinic. Proiectele pentru viitorul de dupa intrarea in NATO si UE lipseau si lipsa lor se valorifica din plin chiar in aceste zile.
Iar felul cum talharesc tara chiar cei votati sa o administreze nu este decat un alt raspuns la teoria gresita, nestiintifica, a lui Simion Dascalu.
Fara sa stie, poate, bietul dascal nu facea istorie, ci proiecta viitorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă