7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialSilviu Ionescu: Voi ataca decizia Curţii de Apel la ÎCCJ

Silviu Ionescu: Voi ataca decizia Curţii de Apel la ÎCCJ

“Noi, eu şi apărarea, considerăm că instanţa are jurisdicţie şi vom demonstra acest lucru. Dacă nu se poate acasă, vom merge afară, la CEDO, pentru a se demonstra acolo că instanţele româneşti au jurisdicţie”, a spus el.

 

Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, cererea lui Silviu Ionescu de anulare a mandatului internaţional de arestare emis pe numele său în cazul accidentului din Singapore, din decembrie 2009, soldat cu moartea unei persoane.

Instanţa a respins acţiunea fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore arătând că este inadmisibilă o astfel de solicitare, însă decizia poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a analizat cererea lui Silviu Ionescu de anulare a mandatului internaţional de arestare preventivă emis pe numele său de către autorităţile din Singapore.

Silviu Ionescu a susţinut în faţa instanţei că este prejudiciat pentru că nu poate ieşi din ţară, arătând că autorităţile singaporeze au luat această măsură în cazul lui pentru a face presiuni.

Ionescu a mai spus că este convins că nici măcar nu va fi trimis în judecată în dosarul privind accidentul din decembrie 2009, pentru că procurorii nu au probe care să justifice acuzaţiile la adresa lui.

Procurorul de şedinţă a cerut instanţei să respingă ca inadmisibilă cererea lui Silviu Ionescu.

În 23 aprilie, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune penală împotriva statului singaporez, cerând anularea mandatului internaţional de arestare preventivă emis pe numele său în cazul accidentului din decembrie 2009 soldat cu moartea unei persoane

“Răspunsul oficial al Ministerului român al Justiţiei, transmis Autorităţilor din Singapore, a fost clar şi fără echivoc, arătând că nu se poate pune în aplicare acest mandat. Motivaţia a fost în Conformitate cu Convenţia de la Viena, referitoare la relaţiile diplomatice, arătându-se că eu am imunitate pentru acest mandat de arestare şi în plus că nu există nici un Acord de Extrădare între cele două ţări, fapt cunoscut foarte bine şi de către autorităţile singaporeze, ceea ce mă determină să cred că a fost doar un alt mod de presiune asupra actului de justiţie din România şi de presiune psihică asupra mea!”, spunea atunci Silviu Ionescu într-un comunicat transmis agenţiei Mediafax.

El arăta că autorităţile singaporeze ştiau de la bun început că acest mandat este ilegal, dovadă că, înainte de a-l emite, au transmis rezultatele anchetei pe care au desfăşurat-o în Singapore autorităţilor române, rezultând că recunosc competenţa justiţiei române pentru pronunţarea unei decizii în acest sens.

La 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, către ora locală 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial.

Ancheta singaporeză a conchis însă că moartea lui Tong Kok Wai într-un accident de circulaţie este consecinţa unui act necugetat al fostului însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, care a fost şoferul maşinii implicate în accident.

Silviu Ionescu, revenit în ţară după accident, a fost identificat de poliţie ca fiind şoferul maşinii Audi A6 care a lovit trei persoane pe strada Bukit Panjang din capitala singaporeză la 15 decembrie, a conchis ancheta judiciară demarată pentru a stabili circumstanţele morţii uneia dintre aceste persoane, Tong Kok Wai.

Diplomatul român Silviu Ionescu a respins rezultatele anchetei judiciare şi dovezile prezentate de unii dintre cei 54 de martori audiaţi. El i-a acuzat că mint şi a precizat că “scenariile” descrise de ei în justiţie sunt cel puţin neverosimile. În plus, el a declarat în mod repetat că nu este surprins de verdict.

Ministerul singaporez de Externe a reacţionat atunci precizând că sistemul judiciar din Singapore este cunoscut pentru transparenţă, integritate, standarde înalte şi beneficiază de o recunoaştere internaţională conform standardelor în materie de independenţă şi administrare.

La 6 ianuarie 2010 Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal în acest caz.

În 2 februarie, Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. În consecinţă, raporturile de muncă cu MAE ale lui Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii române, până la finalizarea investigaţiei. Autorităţile din Singapore au fost informate corespunzător.

Ulterior, procurorii români au înaintat autorităţilor de la Singapore o cerere de comisie rogatorie prin care acestea au fost solicitate să dea detalii cu privire la investigaţii, precum şi să transmită declaraţiile martorilor accidentului.

 

Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Decizia anunțată de Guvern în privința pilonului II de pensie. Ciolacu, replică pentru USR

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu intenţionează să supraimpoziteze Pilonul II de pensii şi i-a acuzat pe cei de la USR că...

Cherecheș, prins în Germania. Cum arată primarul de Baia Mare, după ce s-a lovit, încercând să scape

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă