13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialSilviu Ionescu, arestat pentru 29 de zile

Silviu Ionescu, arestat pentru 29 de zile

Judecătoria sectorului 5 a decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Silviu Ionescu, acuzat de producerea unui accident în Singapore, în decembrie 2009, în urma căruia o persoană a murit. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au reţinut, vineri, după aproximativ şase ore de audieri, pe Silviu Ionescu, fost însărcinat cu afaceri în Singapore, şi au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti, potrivit Mediafax.

Avocatul lui Silviu Ionescu, Maria Vasi, a declarat, la ieşirea din sediul Judecătoriei sectorului 5, că magistratul care a decis arestarea clientului său a făcut şi o scurtă motivare a hotărârii luate, în sensul că a constatat, în baza probelor existente, că fostul însărcinat cu afaceri în Singapore a încercat o imixtiune în ancheta privind accidentul din decembrie 2009, prin influenţarea unor martori.

Maria Vasi a mai spus că magistratul care a judecat cererea procurorilor de arestare a lui Silviu Ionescu a mai arătat în succinta motivare că recunoaşte lipsa de pericol public, precum şi calităţile pozitive ale fostului însărcinat cu afaceri în Singapore. Judecătorul a apreciat însă că trebuie luată măsura arestării preventive în cazul lui Ionescu pentru buna desfăşurare a anchetei pe viitor.

Vasi a spus că a declarat deja recurs la decizia Judecătoriei sectorului 5. Ea a precizat că Silviu Ionescu a fost înţeles greşit de către instanţă în ce priveşte faptul că l-a rugat pe şoferul Ambasadei din Singapore să îi ofere acces la calculatorul în care se regăseau documente privind rutele maşinilor instituţiei. Ea a precizat că singura dorinţă a lui Ionescu era aceea de a şterge anumit informaţii cu caracter personal ale sale, şi nicidecum modificarea datelor din documentele privind orele şi traseele maşinilor Ambasadei României din Singapore.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) îl acuză pe Silviu Ionescu de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii, arătând că s-a folosit de imunitatea diplomatică pentru a părăsi Singapore şi a încercat să influenţeze ancheta.

“Din cercetările efectuate până în acest moment procesual a rezultat că, prevalându-se de imunitatea diplomatică de care se bucura, a părăsit statul Singapore, şi de asemenea, ulterior producerii accidentului, a încercat să influenţeze depoziţiile martorilor iar prin mesaje sms a solicitat unui angajat să efectueze completări retroactiv în caietul de bord al autoturismului Audi A6 pentru a-i permite ştergerea unor date din calculatorul biroului de lucru”, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Din cercetările efectuate, procurorii au stabilit că, în 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri “ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane care traversau regulamentar trecerea de pietoni.

Apoi, conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă maşina, producând ulterior un alt accident soldat cu rănirea unei alte persoane. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni, potrivit anchetatorilor.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 2.00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze, mai arată anchetatorii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, vineri, la o solicitare a MEDIAFAX, după reţinerea lui Silviu Ionescu, că raporturile de muncă dintre acesta şi minister rămân nemodificate până la pronunţarea unei sentinţe definitive de către justiţie.

 

Cele mai citite

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
00:00:26

VIDEO. Bolivia salvează 24 de delfini captivi într-un râu de mică adâncime

Douăzeci și patru de delfini roz blocați într-un râu de mică adâncime au fost salvați luni (27 noiembrie), în încercarea de a conserva specia. Delfinii,...

Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO

22 de brazi intră în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului. La ediția din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă