» La combinatul siderurgic din Galati, toti cei 12.500 de salariati vor lucra numai jumatate din timpul de lucru lunar, urmand ca, prin rotatie, sa stea acasa cate doua saptamani.
» Sindicatele nu sunt de acord cu somajul tehnic si ameninta cu cu proteste de strada daca astazi administratia ia in calcul variantele alternative propuse de sindicate.
Stirea trimiterii salariatilor in somaj tehnic a cazut ca o bomba printre siderurgistii de la ArcelorMittal, pentru ca, dupa ce la inceputul anului se vehiculase ca posibila masura de restrangere a activitatii efectuarea prin rotatie a concediului de odihna pe 2009, masura "ramanerii acasa" parea sa fi fost abandonata. Intre timp, s-a desfasurat un nou program de "autodisponibilizari", in cadrul caruia au renuntat la locul de munca in schimbul platilor compensatorii, aproximativ 1.100 de salariati. Acum, administratia a anuntat ca de la 1 aprilie si pana la 1 iulie, toti cei 12.500 de salariati vor intra in somaj tehnic prin rotatie, urmand sa ramana acasa cate doua saptamani, dupa care, alte doua saptamani, sa vina la lucru. In perioada de somaj tehnic, siderurgistii vor primi 75% din salariu si sporul de vechime.
Administratia combinatului a justificat masura prin faptul ca ea se aplica, inca din luna noiembrie, in multe tari europene si a facut apel la constientizarea de catre angajati a situatiilor dificile cu care se confrunta compania. Liderii sindicatelor spun ca masura trimiterii siderurgistilor in somaj tehnic i-a luat prin surprindere. Ei au solicitat ca in cursul zilei de astazi sa aiba o intalnire cu reprezentantii administratiei, pentru ca acestia sa le puna la dispozitie situatia economica a combinatului si pentru discutarea unor variante alternative. Liderul sindicatului US Forum, Costica Harnagea, a declarat ca una din aceste variante propuse de sindicate este restrangerea cu o zi a saptamanii de lucru. Daca nu vor gasi o cale de dialog cu reprezentantii administratiei, marti sau miercuri, sindicatele vor organiza proteste de strada.
» Asigurari guvernamentale
Masura somajului tehnic survine dupa ce liderii celei mai importante grupari sindicale de la combinatul galatean, FSS Metarom Galati, tocmai avusera o intalnire la Guvern cu vicepremierul Dan Nica si ministrul Economiei, Adriean Videanu, in care obtinusera anumite garantii ca Guvernul va sustine cauza siderurgistilor, pentru ca patronatul sa nu profite de criza pentru a reduce cheltuielile salariale si investitiile. "Prin actiunile noastre, noi nu vrem decat asigurarea unui viitor al metalurgiei in Romania si, implicit, asigurarea locurilor de munca", a declarat vicepresedintele FSS, Radu Nelu. O prima intalnire la Guvern, cu participarea reprezentantilor administratiei si liderilor sindicali, a fost stabilita pentru 11 aprilie.