17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSiderurgistii cer salarii mai mari

Siderurgistii cer salarii mai mari

» Siderurgistii din Hunedoara cer salarii mai mari, corelate macar cu rata inflatiei. Consiliul de Coordonare al Sindicatului "Siderurgistul" a decis sa ceara administratiei majorarea retributiilor, care in acest an au ramas nemodificate.

La combinatul siderurgic din Hunedoara lucreaza mai putin de 900 de angajati, fata de aproape 20.000, cati erau in anii ’80. Criza financiara si-a pus puternic amprenta asupra ArcelorMittal Hunedoara, iar in acest an, in premiera, acesta a lucrat doar pe baza de comenzi, si nu pe stoc. Conditiile au fost extrem de vitrege pentru angajatii de pe platforma siderurgica, mai ales ca, in repetate randuri, au fost trimisi in somaj tehnic. "Anul 2009, in special, a fost un an in care am simtit din plin greutatile, datorita faptului ca cererea de metal a scazut foarte mult, dar si datorita faptului ca la nivel de ArcelorMittal Europa s-a stabilit ca functionarea societatilor comerciale sa se faca doar in baza portofoliului de comenzi, fara sa se produca otel pe stoc", a delarat Petru Vaidos, liderul Sindicatului "Siderurgistul" Hunedoara. Din cauza crizei, salariile au ramas nemodificate in acest an. Media salariala a angajatilor la nivelul anului 2009 este de 1.300 de lei, la care se adauga alimentatia specifica primita la intrarea in schimb si bonurile de masa. "Categoric, sunt nemultumiri, in primul rand datorita faptului ca nivelul de salarizare este nesatisfacator si nu corespunde conditiilor in care lucreaza siderurgistii. si ma refer in mod special la faptul ca blocarea negocierii salariilor in ultima perioada a facut sa nu reusim sa negociem nici macar rata inflatiei", a mai spus Petru Vaidos.

In aceste conditii, Consiliul de coordonare al sindicatului de pe platforma siderurgica a decis solicitarea unor cresteri salariale pentru angajatii care mai lucreaza aici. In acest an, pe fondul crizei economice si financiare, ArcelorMittal Hunedoara si-a intrerupt de mai multe ori activitatea din lipsa de comenzi, o parte a angajatilor a fost trimisa in somaj tehnic, iar o alta parte a plecat prin programul de concedieri voluntare.

Combinatul Siderurgic de la Hunedoara a fost infiintat in 1884 si a functionat fara intrerupere pana in anii ’90, cand au inceput problemele pentru colosul industrial si au fost operate masive restructurari de personal, acompaniate de diverse masuri de protectie sociala. Combinatul este si in prezent cea mai mare unitate economica din orasul Hunedoara. Chiar daca a devenit parte a holdingului mondial ArcelorMittal, combinatul a fost grav afectat de criza economica mondiala, care a dus la prabusirea pietei globale pentru metale. In aceste conditii, este putin probabil ca administratorii combinatului siderurgic sa accepte cresterile salariale cerute de sindicalisti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă