21.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialSibiul - cea mai amarata Capitala Culturala Europeana

Sibiul – cea mai amarata Capitala Culturala Europeana

Consilierii judeteni din Sibiu trebuie sa gaseasca resurse financiare de cel putin 50 de milioane RON (50 de miliarde lei) pentru finantarea celor 27 de proiecte culturale depuse in cadrul Programului „Sibiu – Capitala culturala europeana 2007” de catre institutii de cultura aflate in subordinea CJ. O anumita suma de bani exista, dar mai este nevoie de multe milioane de lei noi.
Conform unor estimari sumare, circa 29 de milioane RON ar putea fi alocate agendei culturale judetene pentru 2007 prin hotararea referitoare la bugetul CJ pentru anul viitor, iar alte sapte miliarde lei vechi ar putea fi realocate de la alte capitole bugetare pentru suplimentarea acestor sume. Cea mai mare problema ramane aceea ca banii nu sunt suficienti (exista un necesar financiar neacoperit de peste 14,7 milioane RON) si ca evenimente culturale programate pentru anul viitor ar putea ramane fara finantare chiar daca ele pot aduce idei inedite in programul cultural.
Reprezentantii Consiliului Judetean considera ca sistemul de comunicare intre partenerii ce vor pune in aplicare Programul „Sibiu – 2007” (Ministerul Culturii si Cultelor, Consiliul Local si CJ) trebuie rapid imbunatatit. „Membrii Comisiei de cultura a Consiliului Judetean nu au fost informati oficial pana acum despre numarul proiectelor si despre amploarea sumelor ce ar urma sa fie alocate pentru finantarea acestor evenimente. Am avut o prima intalnire pe aceasta tema cu reprezentantii Asociatiei "Sibiu Ð CCE 2007" si urmeaza sa mai avem si altele pentru a stabili concret cum se vor putea aloca aceste fonduri si din ce surse”, a declarat presedintele Comisiei pentru Cultura a CJ, Ioana Frunzescu.
Asociatia poate asigura circa 2,8 milioane RON pentru finantarea proiectelor depuse de institutiile culturale subordonate CJ, dar se cauta resurse pentru restul de 14,7 milioane RON. „Fiecare cu ai lui”, asa s-ar putea rezuma pozitia oficiala a reprezentantilor organizatiei referitor la sumele si institutiile de stat care trebuie sa contribuie la finantarea unor proiecte culturale programate in 2007.
„In programul oficial exista peste 350 de evenimente dintre care 172 de proiecte au asigurata finantarea pentru 2007, iar numarul lor va creste. Ele primesc 80 la suta din fonduri, restul de 20 la suta urmand sa fie asigurat de operatorul cultural ce propune proiectul. Dar ne dorim ca in afara proiectelor comune, ce au deja finantare stabilita si au trecut prin filtrele Juriului National si ale Comisiei de selectie, cele care sunt depuse de institutii aflate in subordinea CJ sa fie finantate din resurse atrase de aceasta institutie. Este nevoie de mobilizare, nu toate evenimentele incep pe 1 ianuarie”, a declarat coordonatorul general al Programului „Sibiu – CCE 2007”, Cristian Radu.

Cine, cat primeste
nu se stie

Cine, cat primeste ramane sa fie stabilit nu mai tarziu, insa, de luna noiembrie. O parte dintre evenimentele ce au nevoie de finantare de la bugetul CJ Sibiu se afla prin traditie pe agenda culturala judeteana si ar putea primi fonduri suplimentare. Este vorba despre Salonul fotografic international sau despre Festivalul de Film Documentar „Astrafilm” (ce vor primi fonduri comune si din partea asociatiei si din surse ale CJ). Altele, precum Targul Olarilor, trebuie sa fie sustinute exclusiv din fonduri ale CJ.
Exemplele pot continua si cu celelalte 25 de proiecte ramase descoperite din lipsa de fonduri. „Vom discuta pe marginea documentelor depuse de reprezentantii asociatiei si a disponibilului financiar existent. Am vrea sa-i ajutam pe toti, dar nici nu dorim sa excludem evenimente din agenda anuala, pentru ca banii trebuie redistribuiti catre alte proiecte. Ne vom intalni si cu presedintele asociatiei, primarul Klaus Johannis, si cu presedintele CJ, Martin Bottesch, pentru a stabili de comun acord cum se poate proceda”, a mai spus presedinta Comisiei pentru cultura a CJ.

Cele mai citite

VIDEO Cum au lăsat „tricolorii“ vestiarele stadionului din Priștina. „Echipa României a fost aici“

Echipa națională a României a lăsat vestiarele stadionului pe „Fadil Vokrri” din Priștina, capitala Kosovo, acolo unde a avut loc meciul UEFA Nations League,...

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă