24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialŞi-a dinamitat şcoala, a vrut să combată foametea cu iepuri gigant, şi...

Şi-a dinamitat şcoala, a vrut să combată foametea cu iepuri gigant, şi nu mergea la toaletă. Povestea dictatorului care a adus curcubeul

Va rămâne în memoria colectivă drept unul dintre cei mai de temuţi tirani din istorie, dar şi unul dintre cei mai ciudaţi. Este vorba despre Kim Jong Il, preşedintele Coreei de Nord, care a rămas după moarte în memoria colectivă drept un dictator cum nu mai există, scrie evz.ro

Cei care au reuşit, de-a lungul timpului, să scape de regimul comunist din Coreea de Nord l-au caracterizat pe fostul şef de stat drept un „ipohondru paranoic şi beţiv”. Multe dintre poveştile despre Kim Jong Il par a fi desprinse din show-urile de televiziune în care era parodiat, însă chiar şi aşa au cu siguranţă cel puţin un sâmbure de adevăr.

De-a dreptul iraţional

A avut o personalitate dificilă şi făcea tot ce-i trecea prin cap doar pentru că nimeni nu-i putea spune nu. Faptul că purta pantofi cu platformă şi că a optat pentru o frizură „bufantă” pentru a părea mai înalt de 1,57 m, cât avea, faptul că într-un an ajunsese să fie cel mai important client persoană fizică al unui producător american de coniac, „sunt excentricităţi care maschează fie un strălucit maestru în arta manipulării, fie un om de-a dreptul iraţional”, după cum titrează presa internaţională. Cei care i-au studiat personalitatea spun că este greu să fie înşirate cele mai nebuneşti apucături ale lui Kim Jong Il, devenit „conducător suprem” al Republicii Populare Democrate Coreea în iulie 1994. Pe când era copil era „un elev mai degrabă obişnuit”, conform unor mărturii sub protecţia anonimatului. Ajuns la maturitate, a devenit…neobişnuit. În sensul că Kim a ordonat armatei să dinamiteze şcoala în care a trebuit să înveţe atât de mult, deoarece de acum în acea instituţie învăţau şi copii obişnuiţi, nu doar cei ai oficialilor comunişti bogaţi, iar Kim se temea că propriii lui copii vor avea o competiţie prea puternică.

O idee foarte proastă

În 2006, după ce a aflat că în Germania un fermier creştea o rasă de iepure gigant, la fel de mare ca un câine, Kim a avut o idee strălucită: a decis că iepurii gigant vor fi soluţia pentru combaterea foametei, care tindea să se extindă în Coreea de Nord.

Astfel, l-a contactat pe germanul care creştea iepurii, Karl Szmolinsky, şi i-a cerut să meargă la Phenian pentru a pune pe picioare o fermă de iepuri. Kim era convins că aceşti iepuri vor pune capăt vremurilor grele. Totuşi, Szmolinsky i-a spus lui Kim că este o idee foarte proastă, deoarece aceşti iepuri furnizează doar cel mult 7 kilograme de carne, dar au, în schimb, un apetit considerabil, morcovii, cartofii şi celelalte legume nefiind o masă suficient de consistentă pentru ei. Astfel, iepurii aveau, în cel mai bun caz, doar să agraveze foametea. Nu a fost însă chip să fie convins, aşa că a cumpărat 12 iepuri de câte 115 dolari, iar Szmolinsky a fost anunţat că după câteva luni avea să fie adus la Phenian pentru a pune pe picioare ferma. Nu s-a mai întâmplat, Szmolinsky fiind convins că între timp Kim Jong Il mâncase iepurii!

Au dispărut ceasornicari şi mulţi alţii

Complexat din cauza staturii sale (1,57 m), Kim Jong Il este celebru pentru faptul că purta încălţăminte cu platformă, pentru a părea mai înalt. Măsurile luate în privinţa propriului aspect fizic îl privesc, însă în 1989 a încercat să rezolve problema „piticilor” în stil nazist. Mai precis, Kim a încercat să „cureţe” societatea de indivizii care nu se încadrau în „standarde”. Cum? Înaintea Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, organizat în 1989 pentru a umbri Jocurile Olimpice de la Seul (1988), Phenianul a fost golit peste noapte de indivizii „impuri”. Fostul tutore al lui Kim a povestit că din capitala nord-coreeană au dispărut ceasornicari, gravori, lăcătuşi şi cizmari, dar şi mai mulţi oameni mici de înălţime, pe care liderul de la Phenian îi dorea eliminaţi din societate. În cazul acestora din urmă, s-a folosit promovarea unui medicament-minune care urma să-i ajute să crească în înălţime. Cei care răspundeau, „erau trimişi în insule nelocuite, în încercarea de a preveni repetarea genelor lor la noua generaţie”.

Cu orezul la inspecţie

Excentricul Kim Jong Il angajase oameni special pentru a-i inspecta orezul. Misiunea lor era, mai exact, să se asigure, că toate boabele au aceeaşi dimensiune pentru că se pare că liderul nord-coreean ura să mănânce orez, dacă nu era uniform ca lungime, grosime şi culoare.Kim este cel care a ordonat ca în şcolile nord-coreene copiii să înveţe că la naşterea sa a apărut spontan curcubeul şi s-a făcut primăvară (era februarie 1941, n .r.) şi că el nu are… scaun şi nu urinează. El „transcende” aceste nevoi fiziologice, conform propriilor declaraţii. Presa occidentală notează că dacă s-ar scrie o carte despre toate ciudăţeniile dictatorului aceasta probabil ar fi cea mai groasă carte din lume!

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă