2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialShow-ul "Românii au talent", în vizorul CNA. Care este motivul

Show-ul “Românii au talent”, în vizorul CNA. Care este motivul

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va analiza, săptămâna viitoare, o ediţie a emisiunii “Românii au talent”, în care a fost promovat un concurent care ar fi fost condamnat pentru complicitate la o crimă, informează Mediafax.

Astfel, CNA a decis, în şedinţa de joi, să solicite un punct de vedere de la Pro TV pe acest subiect.

De asemenea, CNA va solicita un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei, pentru a afla care este situaţia juridică a lui Andrei Grigoriu, concurentul de la “Românii au talent”, care ar fi făcut 16 ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru complicitate la o crimă.

Departamentele de specialitate ale CNA vor realiza un raport de monitorizare al ediţiei emisiunii “Românii au talent” în care a fost prezentat respectivul concurent. Ulterior, într-una din şedinţele de săptămâna viitoare, CNA îşi propune să analizeze acest caz.

Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa CNA de joi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), la propunerea lui Valentin Jucan, cel care prezidează şedinţa.

Valentin Jucan a spus că a primit până în prezent mai multe reclamaţii privind prezenţa lui Andrei Grigoriu la o ediţie a emisiunii de la Pro TV. “Se pare că acesta a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, este vorba de o condamnare pentru complicitate la crimă. Vă solicit să solicităm un punct de vedere atât postului, pentru a ne aduce clarificări, dar eu aş adăuga necesitatea de a avea o corespondenţă scurtă cu Ministerul Justiţiei, ca să ştim dacă într-adevăr ce s-a spus pe piaţă, şi anume că dânsul a fost condamnat pentru această crimă, este adevărat sau nu. Au fost voci care au spus că este vorba despre tăinuire. Nu aş vrea să mergem înainte fără să ştim pentru ce anume a fost condamnat”, le-a spus Valentin Jucan, în şedinţa de joi, colegilor săi.

Totodată, Valentin Jucan a spus că, dacă se dovedeşte că respectiva persoană a fost condamnată pentru o crimă, ea nu poate fi prezentată ca “un model”. “Eu nu cred că este un model care poate fi promovat într-o emisiune care se numeşte «Românii au talent» (…) Având în vedere că persoana respectivă a fost parte dintr-un proces, acest proces s-a finalizat cu o hotărâre a instanţei, iar acea hotărâre a instanţei a fost respectată, persoana respectivă şi-a ispăşit pedeapsa. Practic, faţă de societate, acea persoană a reglat acest moment al vieţii. Nu aş fi avut poate o problemă dacă ar fi apărut într-o emisiune care ar fi avut ca temă, de exemplu, modul în care o persoană care a trecut printr-un astfel de eveniment nefericit din viaţă s-a reabilitat şi încearcă să îşi reconstruiască viaţa. Dar, atât timp cât emisiunea «Românii au talent» nu are ca obiect, din punctul meu de vedere, nu se referă la modul în care oamenii reuşesc să traverseze prin viaţă momente dificile, ci are ca scop promovarea unor talente şi a unor personaje care reuşesc în viaţă printr-un talent nedescoperit, eu înţeleg că această emisiune are rolul de a promova aceste talente şi de a le promova”, a mai spus Jucan.

La rândul său, Dorina Rusu a spus că a văzut respectiva ediţie a emisiunii “Românii au talent” şi i se pare foarte grav ce s-a întâmplat. Ea a precizat că respectivul concurent s-a prezentat în emisiune ca fiind o victimă, precizând că ar fi fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru că i-a ţinut partea unui prieten.

“Sigur, noi nu putem să ştim dacă e aşa, până nu avem un punct de vedere oficial de la Ministerul Justiţiei. Dar mi se pare un lucru foarte grav ca noi să tolerăm să apară pe post aşa ceva. Difuzarea nu a fost în direct, Pro TV avea posibilitatea şi chiar obligaţia, după părerea mea, să verifice această informaţie. Să verifice dacă omul ăla care avea 16 ani condamnare într-adevăr a fost doar tăinuitor sau complice, criminal”, a spus Dorina Rusu.

Ea a mai spus că la ora la care este difuzată emisiunea “Românii au talent” se uită la televizor şi copiii. “Şi chiar şi oamenii mari… Familia victimei a spus că a fost şocată când a văzut că omul ăla, care le-a ucis fiica, este la televizor. Mi se pare ceva îngrozitor (…) Dar faptul că Pro TV a avut posibilitatea să verifice şi nu a verificat mi se pare ceva extraordinar de grav, pentru că nu poţi să prezinţi un criminal drept model. «Românii au talent» nu înseamnă că românii au talent de criminali. Mi se pare îngrozitor şi cred că trebuie să discutăm cât de curând acest caz şi să luăm măsuri drastice”, a mai spus Dorina Rusu.

La rândul său, Monica Gubernat a spus că a văzut ediţiile din acest sezon al emisiunii “Românii au talent” şi aceasta este încadrată greşit şi nu respectă legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor. Ea a spus că la şedinţa CNA în care va fi analizată această emisiune trebuie să fie invitaţi şi directorul de programe şi producătorul programului. “(…) pentru a avea explicaţii în direct cu cei care vor, printr-un PR jenant, din punctul meu de vedere, să se ridice cotele de audienţă”, a spus Gubernat.

Lorand Turos a spus că el nu a văzut emisiunea în care a fost prezent concurentul despre care se spune că a fost condamnat pentru crimă. De asemenea, acesta a spus că ar fi bine ca membrii CNA să nu se antepronunţe, înainte de a avea toate informaţiile.

Şi Florin Gabrea a spus că în acest caz este foarte important ca membrii CNA să afle de la Ministerul Justiţiei situaţia juridică a respectivei persoane. “Dacă a făcut o crimă, nenorocire pe capul lui. Şi, dacă şi-a ispăşit pedeapsa, odată cu ispăşirea pedepsei, eu, indiferent că sunt televiziune, societate de taxi, nu am niciun fel de drept să-i îngrădesc drepturile cetăţeneşti. Iar emisiunea «Românii au talent» nu este o emisiune în care se propun modele. Vine o persoană care face cel mai larg şpagat, precum ştim un coleg…, unul care se ridică cel mai sus pe o scară sau care face nu ştiu ce cu nasul (…) Dacă e un om care a ispăşit pedeapsa, are dreptul să facă şapte şpagaturi şi 15 nu ştiu ce”, a spus Gabrea.

La rândul său, Radu Herjeu a spus că problema în acest caz este aceea că Pro TV nu a oferit informaţiile corecte despre acest caz. “Cineva, în mod deliberat, m-a indus în eroare, cred că este responsabilitatea postului, care, prin aceste emisiuni, apelează la «corazonul» românilor (…) Eu m-am simţit înşelat, am fost indus în eroare şi vreau să aflu de la postul de televiziune de ce am fost indus în eroare”, a spus Radu Herjeu. El a precizat că în aceeaşi emisiune a fost prezentat un bătrânel, iar, la sfârşitul programului, Pro TV a precizat că între timp acesta a decedat. “Poate că ar fi fost bine să-mi dea şi informaţii despre acest deţinut”, a spus Herjeu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă