17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSharon si "rateurile jurnalistice"

Sharon si „rateurile jurnalistice”

De cele mai multe ori, atunci cand numele premierului israelian Ariel Sharon apare implicat intr-un caz de coruptie, relatarile publicate in presa autohtona sunt catalogate ulterior de catre anturajul premierului drept „rateuri” sau „speculatii jurnalistice”, nota ieri cu ironie ziarul „Die Judische” („Ziarul evreiesc”).
Pentru primul ministru israelian, anul nou nu prea are semne bune, deocamdata. Internat la spitalul Hadassah din Ierusalim, seful de guvern urmeaza sa fie supus astazi unei cateterizari cardiace. Cu doar doua zile inainte de aceasta interventie chirurgicala, postul TV israelian Channel 10 anunta ca familia Sharon a incasat trei milioane de dolari mita de la un miliardar austriac de origine evreiasca, pe nume Martin Schlaff. Probele au fost gasite in doua notebook-uri ale fratelui acestuia, James Schlaff, dupa ce politia israeliana a descins, la sfarsitul lunii decembrie, la resedinta din Israel a familiei Schlaff, unde a confiscat documente, telefoane si calculatoare.
Impotriva premierului si a celor doi fii ai acestuia, Omri si Gilad, au fost deschise anchete inca din 1999, date fiind suspiciunile ca familia s-ar fi folosit de firme-fantoma pentru a finanta campania electorala a lui Sharon din cadrul blocului Likud. La presiunile consilierilor juridici ai guvernului, Sharon a facut un fel de „mea culpa”, returnand sumele de bani obtinute ilegal. Dar tocmai in acest scop premierul ar fi acceptat de la un om de afaceri sud-african, Cyril Kern, peste 1,6 milioane de dolari, folosite apoi spre rambursarea contributiilor ilegale la campania sa electorala din 1999.
De altfel, noul scandal de coruptie a survenit la putine ore dupa ce unul din cei doi fii ai premierului, Omri Sharon, a anuntat ca renunta la functia de deputat ca urmare a inculparii in cazul finantarii ilegale a campaniei electorale a tatalui sau. Intre timp, aparatorii lui Omri au reusit sa cada la invoiala cu procuratura, acceptand ca acesta sa pledeze vinovat in dosar doar pentru „marturie falsa” si „fals si uz de fals”.
Noul scandal apare intr-un moment dublu neprielnic pentru Sharon: din punct de vedere medical, bolnavul are nevoie de liniste, iar din punct de vedere politic premierul se afla la putin timp inainte de alegerile parlamentare din 28 martie, cand Sharon va candida pentru un al treilea mandat. Avand in vedere insa ca astfel de suspiciuni si acuze nu reprezinta nimic nou pentru Ariel Sharon, sansele de victorie electorala a noului sau partid, Kadima, raman mari. Sondajele arata ca partidul Kadima are sanse sa fie cel mai bine reprezentat in Knesseth.
In conformitate cu „reteta” prezentata introductiv, un colaborator apropiat al premierului, Lior Shorev, a catalogat ultimele dezvaluiri ca „informatii (prezentate de Channel 10) ce nu reprezinta decat (…) speculatiile unui ziarist”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă