25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialSfantul Sinod evalueaza activitatea ierarhilor in perioada comunista

Sfantul Sinod evalueaza activitatea ierarhilor in perioada comunista

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care se va reuni in perioada 22-24 octombrie, va evalua activitatea ierarhilor din timpul regimului comunist, relateaza Rompres.
Biserica va analiza activitatea slujitorilor ei din anii comunismului, in contextul campaniei de deconspirare a ierarhilor care au colaborat cu securitatea ca politie politica, inceputa de Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii la sfarsitul lunii august.
Problema studierii dosarelor clericilor a fost redeschisa in august, cand CNSAS a fost acuzat de reprezentantii Forumului Civic Romanesc ca ar ascunde dosarele inaltilor ierarhi ai BOR si ca verificarea dosarelor acestora este tergiversata.
In replica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, declara ca BOR se pronunta pentru deschiderea dosarelor clericilor aflate in arhiva fostei securitati si si-a facut publica aceasta pozitie inca din 1997.

Pe 28 august, mai multi inalti ierarhi au fost chemati la audieri la CNSAS, intre care Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si loctiitor de patriarh, si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania. Singurul care s-a prezentat la audieri a fost, insa, Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut.
In perioada august-octombrie, cinci inalti ierarhi au primit verdicte de politie politica: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu; Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut; Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen; Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanul.
Tot pe 28 august a primit verdict de colaborare cu securitatea IPS Nicolae Corneanu. El recunoscuse insa public inca din anii '90 ca a avut legaturi cu securitatea.
Pe 13 septembrie, Colegiul CNSAS a dat verdict de politie politica si in cazul Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut, care a contestat decizia.
'Nu am facut rau nimanui si nu am dat nicio declaratie impotriva cuiva. Consider ca este o mare nedreptate ca s-a dat acest verdict', declara IPS Andrei.
In septembrie 2006, intr-o conferinta de presa, Andrei Andreicut a recunoscut ca a semnat, pe cand era preot la Turda, un angajament de colaborare cu securitatea, sub amenintarea ca in caz contrar va fi arestat, si ca a dat mai multe note informative sub numele de 'Ionica'. IPS Andrei a tinut atunci sa sublinieze ca nu a facut politie politica.

Pe 9 octombrie, IPS Pimen a primit verdict de colaborare cu securitatea, pe 16 octombrie – Episcopul de Arges, Calinic Argatu, iar pe 18 octombrie si PS Visarion Rasinareanul.
Patriarhul Daniel a primit verdict de necolaborare pe 16 octombrie. Potrivit lui Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, institutia nu a putut sa dea verdict de colaborare pentru PF Daniel, dar numele inaltului ierarh se afla pe lista de dosare conspirate de Serviciul de Informatii Externe pe data de 23 decembrie 1989.
Referitor la verdictele votate de CNSAS, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Stoica, a declarat ca 'adevarul nu poate fi aflat prin vot'.
'Atunci cand se incearca sa se analizeze atitudinea unuia sau altuia dintre preoti, in perioada regimului comunist, trebuie sa se tina cont de contextul care a fost extrem de ostil Bisericii Ortodoxe Romane. Una este sa fi cedat presiunilor fostei securitati pentru a salva viata unei comunitati si alta este sa faci acest lucru pentru foloase personale', a declarat recent, pentru ROMPRES, preotul Stoica.

Colegiul CNSAS a amanat verdictul in cazul Episcopului de Arad, Timotei Seviciu, din cauza balotajului la vot, au declarat, pentru ROMPRES, surse din cadrul CNSAS.
In sedinta din 16 octombrie a Colegiului CNSAS au fost discutate in total 28 de cazuri ale unor inalti ierarhi ai BOR si a fost data, in 25 de cazuri, decizie de necolaborare cu securitatea ca politie politica, iar intr-unul singur de colaborare.
Pe ordinea de zi a sedintei Sfantului Sinod se mai afla Protocolul de cooperare in domeniul incluziunii sociale, incheiat, pe 2 octombrie, intre Patriarhia Romana si Guvern si referatul Comisiei sinodale pentru canonizarea sfintilor romani, care cuprinde propunerea de trecere in randul sfintilor a Mucenicului Atanasie Todoran din Tara Nasaudului, cu ziua de sarbatorire la 12 noiembrie.
La sedinta se va pune in discutie si referatul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului prin care IPS Bartolomeu a inaintat Sfantului Sinod hotararea Adunarii Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului prin care s-a aprobat infiintarea Episcopiei Zalaului, Silvaniei si Salajului.

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă