Autorităţile din Târgu Mureş susţin candidatura municipiului Sfântu Gheorghe – în numele regiunii Ţinutul Secuiesc – pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021, declară primarul Antal Arpad, citat de Mediafax.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că expunerea de motive pentru care s-a luat decizia ca autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc să candideze pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021 a fost elaborată şi semnată de mai mulţi edili, printre care şi cel din Târgu Mureş, Dorin Florea.
Antal a salutat decizia autorităţilor din Târgu Mureş, în special a primarului Dorin Florea, de a se implica în acest proiect, apreciind că gestul reprezintă „o pagină nouă” în felul în care colaborează autorităţile din secuime.
„Cred că este un pas important către ceea ce ne dorim cu toţii, de a crea şi de a construi poduri între comunităţile care trăiesc în Ţinutul Secuiesc. Am convingerea că acest proiect, care vorbeşte despre cultură şi care presupune să ne cunoaştem mai bine între noi şi să arătăm Europei ce vaklori avem, reprezintă o oportunitate de a pune pe noi baze relaţiile interetnice în Ţinutul Secuiesc”, a afirmat primarul.
Potrivit acestuia, excpunerea de motive a mai fost semnată de preşedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita, respectiv Tamas Sandor şi Borboly Csaba, de primarii municipiilor Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Odorheiu Secuiesc, respectiv Raduly Robert, Antal Arpad, Bokor Tibor şi Bunta Levente, precum şi de primarii oraşelor Sovata şi Gheorgheni, Peter Ferenc şi Mezei Janos.
„Am dori ca şi prin acest program România şi românii să înţeleagă că această ţară este mult mai bogată prin faptul că noi trăim aici, că România ar trebui să fie mândră de existenţa unei regiuni care se numeşte Ţinutul Secuiesc, unde trăiesc secuii, care au contribuit atât de mult la siguranţa Europei, la siguranţa civilizaţiei europene. Ar trebui să schimbăm, inclusiv cu acest proiect, mentalităţile din România în ceea ce priveşte Ţinutul Secuiesc şi secuimea. Dacă nu vom câştiga titlul, dar peste doi ani vom fi priviţi altfel de cetăţenii din această ţară, înseamnă că am făcut un lucru extraordinar de bun”, a adăugat Antal.
Municipiul Sfântu Gheorghe îşi va depune, în numele regiunii Ţinutul Secuiesc, candidatura pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021, după ce, potrivit primarului antal Arpad, pentru fiecare an este stabilit ce ţări pot candida pentru a deveni Capitala Culturală Europeană, iar în 2021 va fi rândul României şi Greciei.