Conform tuturor stemelor Bucurestiului, de la Alexandru Ioan Cuza incoace, Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, cu sarbatoarea astazi, este socotit ocrotitorul Bucurestiului, fiind reprezentat in toate insemnele heraldice, asa cum e si firesc, ca un sfant militar cu sabia si sulita razboinica in mana.
Cultul Cuviosului Dimitrie Basarabov, cel Nou (cu sarbatoarea maine), a fost oficializat de BOR abia pe vremea regimului comunist, de cand a inceput si translarea autoritatii primului Dimitrie, Izvoratorul de Mir, asupra lui Dimitrie Basarabov, pastor de origine bulgara. Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a trait in primele secole crestine, pe vremea imparatilor Diocletian si Galeriu (anii 284-311), cand a cunoscut moarte de martir crestin, prigonit fiind de imparatii pagani ai timpului: „Si s-au facut din moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri”.
De sarbatorile Samedrului, in Capitala are loc cel mai mare pelerinaj religios din aceasta parte a tarii. Moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou, ale carui moaste sunt pastrate in Catedrala Patriarhala, au fost scoase pentru venerare inca de ieri. In dimineata zilelor de azi si maine, Patriarhul Teoctist va oficia Sf. Liturghie pe podiumul special amenajat langa Catedrala Patriarhala, iar dupa ora 17, crestinii vor veni la slujbele de priveghere. Marele pelerinaj se va incheia duminica, dupa inchinarea ultimului pelerin, dintre sutele de mii care vor sosi, ca in fiecare an, nu doar din Bucuresti, ci si din toate colturile tarii.