Pakistanul nu mai pridideşte să respingă acuzaţiile lansate de Occident de a-l fi susţinut pe Osama bin Laden.
Înainte de a părăsi Abbottabad, comandoul american a luat cu sine toate documentele aparţinând lui Osama bin Laden. Unele informaţii s-ar putea dovedi stânjenitoare pentru Pakistan, suspectat că a închis ochii în ce priveşte prezenţa lui bin Laden la Abbottabad şi ar putea releva o anume complicitate cu Al Qaida. Tensiunea reapărută între Washington şi Islamabad arată că ceva nu merge bine în rândul autorităţilor pakistaneze, episodul bin Laden alimentând lunga listă a „plăgilor” pakistaneze care au afectat imaginea ţării: în ultimele luni două asasinate cu caracter religios au dezvăluit progresul fundamentalismului islamic. Miercuri, generalul Kayani, şeful armatei din 2007 (anterior şef al ISI din 2004), a ţinut o reuniune la cartierul general al armatei şi a anunţat pregătirea „unei noi strategii pentru securitatea Pakistanului”.
Experţii arată că motivaţia pakistaneză a fost întotdeauna cea de a controla Afganistanul după plecarea trupelor NATO. Pentru asta, pakistanezii ştiu că au nevoie de un „regim prietenos” la Kabul, adică un guvern care include talibani. Şi, în acest scop, Islamabadul nu a ezitat să susţină grupuri teroriste.
„Terorismul este o tehnică de război şi deci instrument politic”, afirma recent ex-şeful ISI generalul Assad Durrani, după dezvăluirile WikiLeaks în care Washingtonul plasa ISI pe lista organizaţiilor teroriste alături de Al Qaida, Hamas, Hezbollah. Experţi occidentali arată că aparatul securitar pakistanez este complex, cu clanuri, sub-clanuri, ofiţeri în retragere foarte influenţi. Faptul că bin Laden, care la început era un fugar care îşi schimba locul, a decis să stea ultimii cinci ani în Abbottabad arată clar că se ştia protejat de cineva din aparatul pakistanez. Se face o conexiune şi cu reţeaua islamistă a lui Jalaluddin Haqqani, vânat de forţele americane. Instalat în Pakistan, lângă frontiera afgană, el este un aliat istoric al lui Osama bin Laden şi un ofiţer al ISI. Deşi SUA cer o ofensivă contra lui Haqqani, Kayani a refuzat mereu să combată un grup considerat partener.