19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialServiciile de ingrijire la domiciliu a varstnicilor singuri

Serviciile de ingrijire la domiciliu a varstnicilor singuri

Pentru batranii singuri si saraci, "uratul" este sinonim cu existenta lor. Din 2000 avem o lege europeana, Legea 17 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, iar prin amabilitatea dnei Angelica Juracopschi, dir. gen. adj. la DGASPC Sector 1, care ne-a raspuns la intrebari, cititorii nostri vor afla cum pot fi ajutati batranii, prin asistenta sociala.
multi batrani sunt tributari mentalitatii ca de la straini nu te poti astepta la ceva bun. Unii insa cauta rezolvari la problemele de viata si nu ezita sa se informeze.

Mirea Lucia, Bucuresti

Am 70 de ani si locuiesc singura. Mi-am rupt piciorul si m-am chinuit, apeland la cate un vecin, mai ales pentru cumparaturi. Acum merg foarte greu si ies rar din casa. Pot apela la serviciile unui asistent social? Cum?

» Prin Legea 17/2000 se acorda asistenta sociala oricarei persoane care a implinit varsta de pensionare stabilita de lege si se afla intr-una din situatiile prevazute in art. 4: nu are familie sau nu se afla in intretinerea uneia/unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozitiilor legale; nu are locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditii de locuit prin resurse proprii; veniturile obtinute nu sunt suficiente pentru a-si asigura strictul necesar traiului; nu se poate gospodari singura sau necesita ingrijire specializata; se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale din cauza bolii sau a starii fizice sau psihice. Doamna M.L. trebuie sa contacteze DGASPC din sectorul in care are domiciliul, prin telefon sau prin corespondenta. In termen de maximum 30 de zile de la data primirii sesizarii, in mod obligatoriu va veni cineva sa evalueze cazul si, ca urmare, solicitantul va primi un raspuns in scris. Trebuie retinut ca prima conditie pentru a fi ajutat este aceea de a cere ajutorul.

Mirea Lucia, Bucuresti
Ce servicii poate oferi asistenta sociala?

» DASPC  asigura varstnicilor, in primul rand, servicii comunitare la domiciliu, cum ar fi ajutorul la treburile gospodaresti: curatenie, cumparaturi. Daca la sectorul respectiv exista un pachet integrat de servicii comunitare la domiciliu, acesta poate include si servicii medicale specializate si de recuperare medicala. Pentru cei care doresc alte servicii decat cele comunitare la domiciliu, mai mentionam: serviciile comunitare in sistem rezidential;  serviciile  financiare (ajutor de urgenta cf. L.416, 116 etc.); ajutorul alimentar prin acordarea de tichete alimentare. De asemenea, varstnicii fara familie pot beneficia si de servicii de consiliere.

Carstea Dan, Bucuresti

Am aproape 80 de ani si de 15 ani am ramas vaduv, fara copii. Ma gandesc sa cer internarea intr-un azil de batrani. stiu ca este o criza de locuri in aceste institutii. Ce ma sfatuiti?

»  La momentul primirii solicitarii, DGASPC-ul din sectorul de resedinta va evalua situatia varstnicului si se vor cauta solutii alternative celei de institutionalizare. Pot fi oferite servicii de ingrijire la domiciliu sau intr-un centru de zi. Aceasta masura devine, insa, imperativa in cazul in care persoana n-are locuinta sau nu are posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit, inclusiv cele financiare. Sau atunci cand starea de sanatate necesita o ingrijire de tip institutional. Mai trebuie retinut faptul ca solicitantul poate fi internat doar intr-un centru situat in aceeasi unitate administrativa.

Perisanu Eugenia, Bucuresti

Am 96 de ani si am o pensie de urmas de 140 de lei. Sunt vaduva de aproape 40 de ani, singura, fara rude. Aproape nu am din ce sa traiesc. Pot beneficia de un ajutor de urgenta?

» Ajutorul de urgenta se acorda in functie de nevoia reala identificata. El poate fi acordat in bani, in urmatoarele cazuri: pentru reparatii urgente ale imobilului; pentru plata unor restante, din cauze obiective, la utilitati; pentru anumite medicamente/interventii chirurgicale care nu pot fi acoperite prin sistemul de asigurari de sanatate; sub forma de tichete sociale pentru alimente si igiena personala; rechizite acordate copiilor pentru prevenirea abandonului scolar; lapte praf cu formula speciala.

Perisanu Eugenia, Bucuresti
De ani buni n-am mai iesit din casa si, din motive financiare, am renuntat la telefon. Cum pot eu sa apelez la ajutorul asistentei sociale?

» In cazul unor persoane nedeplasabile, cineva, dintre vecini, trebuie sa semnaleze cazul la DGAS. Cand persoana sta la bloc este mai simplu, pentru ca, de obicei, anunta cineva de la asociatia de locatari. Dupa ce DGASPC ia cunostinta de caz, prin bunavointa unei persoane de "sprijin", face evaluarea si ulterior poate desemna un ingrijitor pentru servicii comunitare (de ingrijire) la domiciliu, in cadrul carora ingrijitorul va putea intocmi si dosarul pentru ajutorul de urgenta. Daca ajutorul va fi aprobat, acelasi ingrijitor il va ridica, pe baza delegatiei intocmite de managerul de caz, si il va aduce beneficiarului.

Vasile Elena, Bucuresti
La peste 70 de ani, am o pensie foarte mica si imi ajut unica sora, care este foarte suferinda si are tot o pensie mica, de urmas, de nici 200 de lei. Pentru mine, ma intereseaza cum as putea lua masa la o cantina sociala

» Puteti sa va interesati la Cantina Centrala de Ajutor Social pentru Bucuresti, din str. Sf. Constantin nr. 8, sector 1.

Banciu Alexandru, Bucuresti
Desi am 78 de ani, nu ma impac cu o viata izolata. Ma inteleg bine cu vecinii, dar toti sunt foarte ocupati. Pot, inca, sa ies din casa, pentru tot ce-mi trebuie. Dar pentru ca sunt singur pe lume, m-ar interesa un loc unde sa am mai multe posibilitati de a-mi petrece timpul, ca un club al varstnicilor, asa cum exista in tarile civilizate.
 
» Exista centre de zi pentru varstnici, dar depinde de sectorul in care locuiti. In sectorul 1 exista un Club al Seniorilor. Trebuie sa va interesati tot la DGASP de care apartineti. Tot in sectorul 1 se va infiinta si un centru medical comunitar, "CMC Caraiman", unde persoanele aflate in dificultate, nu doar varstnicii singuri, vor beneficia de servicii medicale si recuperatorii, asa cum sunt si in alte tari. Va mai pot informa ca, daca stati in sectorul 1, tot ce va intereseaza puteti afla urmarind revista "Vocea Primariei", sau apeland Telverde 0800 800 063. Din pacate, asistenta sociala nu se acorda unitar, la nivelul tuturor sectoarelor, dar cel mai bine este sa va interesati la DGASPC-ul de care apartineti.

Banciu Alexandru, Bucuresti
Ma duc de multe ori la biserica, dar niciodata n-am indraznit sa vorbesc despre problemele singuratatii mele. Ma gandesc ca atunci cand voi fi mai neputincios decat sunt acum sa ma ajute un om credincios.
» Din pacate, sistemul de asistenta sociala parohial este inca intr-o faza incipienta de dezvoltare. Biserica, insa, ne sesizeaza cel mai frecvent cazurile persoanelor varstnice. Asa ca o buna comunicare cu preotul este foarte favorabila pentru cei care sunt in cautarea unui ajutor.

Invitatul urmatoarei pagini "Ziua Telefonului" va fi dna Theodora Bertzi, secretar de stat la directia Afaceri Sociale si Egalitate de sanse din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse.

Acte necesare

Serviciile de ingrijire la domiciliu sunt in totalitate gratuite sI respecta standardele specifice de calitate.
Personalul este pregatit si din punct de vedere psihologic, este testat si verificat in relatia cu beneficiarul. Cine doreste sa le utilizeze trebuie sa depuna la Registratura-DGASPDC a sectorului de domiciliu un dosar cu urmatoarele acte: cerere, copie dupa buletinul sau cartea de identitate, copie dupa talonul de pensie, copie dupa contractul de casa, acte medicale care sa dovedeasca starea de sanatate.
Cei nedeplasabili pot trimite dosarul printr-o alta persoana sau prin posta.

MIZA

Pentru a-i atrage pe batranii singuri sa apeleze la serviciile de ingrijire la domiciliu se incearca asigurarea unei compatibilitati intre asistat si ingrijitorul social.
Programul si compatibilitatea ingrijitor-asistat sunt urmarite si permanent adaptate necesitatilor, dupa cum evolueaza cazul.

Program

Programul serviciului Registratura, unde se depune dosarul, este de luni pana joi, orele 8 si 16, vineri, intre 8 si 14. La sectorul 1 functioneaza telefonul pentru varstnici: 0800.800.063. In functie de fiecare caz in parte, programul serviciilor la domiciliu variaza, dar nu mai putin de doua ore pe zi.

Cele mai citite

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă