32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialServiciile britanice MI5 şi MI6, anchetate pentru tortură

Serviciile britanice MI5 şi MI6, anchetate pentru tortură

Premierul britanic David Cameron a confirmat marţi organizarea unei anchete judiciare independente cu privire la acuzaţiile de complicitate la tortură formulate împotriva serviciilor de informaţii britanice şi a precizat că victimele ar putea obţine compensaţii, relatează AFP monitorizată de Mediafax.

 

Ancheta, condusă de judecătorul Peter Gibson, ar urma să înceapă la sfârşitul anului şi să dureze circa 12 luni, a precizat premierul în faţa Camerei Comunelor.

Ancheta nu va fi decât parţial publică din cauza confidenţialităţii activităţilor serviciilor de informaţii.

„Chiar dacă nu există dovezi că un agent britanic ar fi implicat direct în cazuri de tortură (a deţinuţilor în străinătate, n.red.) după 11 septembrie, există întrebări cu privire la gradul de colaborare a agenţilor britanici cu serviciile de informaţii străine care tratează prizonierii în mod inadecvat”, a declarat Cameron.

„Atât timp cât aceste întrebări rămân fără răspuns, reputaţia noastră în calitate de ţară care crede în libertate, în echitate şi în drepturile omului va fi pusă la îndoială”, a subliniat el.

David Cameron a anunţat, de asemenea, publicarea pentru prima dată a normelor de supraveghere a serviciilor de informaţii şi a armatei în legătură cu modul de tratare a persoanelor deţinute în alte ţări.

Aceasta prevede că agenţii britanici „nu trebuie să participe niciodată la o acţiune în cursul căreia ştiu sau cred că vor fi comise acte de tortură”.

El a adăugat că cei care au depus plângere împotriva tratamentului suferit la baza de la Guantanamo, condusă de americani, ar putea primi compensaţii dacă practicile respective vor fi asimilate torturii.

Guvernul de coaliţie format din conservatori şi liberal-democraţi a anunţat la scrut timp după victoria în alegerile din 6 mai o anchetă în legătură cu acuzaţiile vizând MI5 şi MI6, respectiv serviciile de informaţii interne şi externe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă