15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSERGIU CELIBIDACHE si Boleroul lui Ravel

SERGIU CELIBIDACHE si Boleroul lui Ravel

SERGIU CELIBIDACHE a fost românul născut să dirijeze o lume. Google sărbătoreşte astăzi 100 de ani de la naşterea marelui dirijor Sergiu Celibidache. Google şi-a modificat, joi, logoul pentru a-l omagia pe marele dirijor român. Cu această ocazie, în locul literelor care formează cuvântul Google, au aparut instrumentele unei orchestre simfonice.

Citeste si FOTO Cele şapte MINUNI ale naturii din lume

SERGIU CELIBIDACHE a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Marele dirijor s-a nascut la 28 iunie 1912 în oraşul Roman. Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca dirijor neîntrecut a simfoniilor lui Anton Bruckner, precum şi al impresioniştilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat şi mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert.

Citeste si FOTO Omagiu pentru Gaudi: Cele mai inedite construcţii inspirate de natură

Anul 2012 este Aniversare Unesco Sergiu Celibidache. Prima ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache va avea loc la Bucureşti, în perioada 3 mai -7 iulie 2012, si este organizată cu ocazia celebrării a 100 de ani de naşterea marelui dirijor român.

Citeste si FOTO. Clădirile din Phenian care eclipsează CASA Poporului

“Unesco a declarat 2012 An Sergiu Celibidache, însă eu doresc să declar 2012 anul muzicii. În acest an pornim o tradiţie pentru România, pentru că ţara noastră, după cum îmi spunea tatăl meu, este o ţară cu extrem de mult talent, dar cu şanse reduse de afirmare şi de exploatare a lui. Muzica ar trebui să fie parte din educaţia noastră şi de aceea noi avem un program bogat de masterclass-uri, cu intrare liberă, tocmai pentru a încuraja tinerii să se întoarcă la muzică, să se întoarcă la valori. Prin oamenii care predau, veţi descoperi abordarea unică muzicală numită fenomenologie muzicală, implementată de către tatăl meu. Sunt foarte mândru să pot să aduc o serie de concerte cu artişti din toată lumea care au fost apropiaţi tatălui meu şi în special premiera mondială a compoziţiei “Haz de necaz”. “Sunt român şi voi muri român” repeta tata, astfel încât mi se pare un pas firesc ca latura sa, necunoscută până în prezent, de compozitor să fie dezvăuită în Bucureşti, România”, a declarat Serge Ioan Celibidache, Preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Citeste si Destin curmat de boală: Povestea lui Mihai Pătraşcu, unul din cei mai mari informaticieni români din ultimul deceniu

“Acest festival reprezintă o ocazie minunată de a-l onora pe Sergiu Celibidache -un simbol naţional, o valoare internaţională de necontestat – în special acum, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la naştere. Sergiu Celibidache a părăsit România de foarte tânăr, cu un vis: acela de a deveni compozitor. Forţa destinului l-a facut cel mai mare dirijor al lumii, iar sacrificiul făcut pentru chemarea sa interioară către muzică (acela de a nu-şi mai revedea părinţii niciodată şi de a lupta, ca român, pentru a se impune pe plan internaţional), se va fructifica anul acesta, în România, prin dezvelirea compoziţiei sale “Haz de necaz”.
Sunt extrem de onorată să fac parte din echipa care va dărui ţării oportunitatea de a se impune pe harta culturală mondială prin acest festival şi de a dărui înapoi românilor valorile care fac acest popor atât de special. Este important pentru noi să ne recâştigăm cu toţii mândria naţională şi totodată este extrem de important să ne impunem pe plan internaţional cu o altă imagine decât cea actuală. Vă aşteptăm pe toţi, cu mare drag, la toate evenimentele festivalului, începând cu 3 mai şi până pe 7 iulie în Bucureşti”, a declarat Adela Vrînceanu, Director de comunicare al Fundatia Sergiu Celibidache.

Citeste si FOTO. Locurile mitice ale omenirii

Sergiu Celibidache a murit la 14 august 1996, la reşedinţa sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret (în apropiere de Paris).

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă