Cercetătorii francez Serge Haroche şi american David J. Wineland au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012, informează site-ul oficial al premiului, potrivit Mediafax.
Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru „metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale”.
Serge Haroche este un fizician francez, născut în 1944, în Casablanca, este căsătorit şi are doi copii.
A fost profesor al Collège de France, iar în prezent deţine conducerea catedrei de Fizică Cuantică. Haroche a devenit cunoscut în lumea ştiinţifică după ce a demonstrat, prin observaţie experimentală, decoerenţa cuantică – mecanismul prin care sistemele cuantice interacţionează cu mediul înconjurător căpătând caracteristici probabilistice suplimentare. Decoerenţa a fost subiectul cercetării active în ultimele două decenii.
În 2008, Haroche şi colegul lui de la Şcoala Normală Superioară (ENS) Jean-Michel Raimond au reuşit să realizeze tranziţia de la fizica cuantică la cea clasică pe un mic pachet de fotoni.
Ca şi colegul lui francez, fizicianul american David J. Wineland, născut în 1944, a activat în domeniul opticii cuantice şi a studiat „interacţiunea fundamentală dintre lumină şi materie”. Wineland este, în prezent, profesor al laboratorului de fizică din cadrul National Institute of Standards and Technology (NIST) din Boulder, Statele Unite ale Americii.
În 2011, câştigătorii premiului Nobel pentru fizică au fost cercetătorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA). Cei trei savanţi au fost recompensaţi pentru descoperirea faptului că Universul se află într-o expansiune accelerată.
Sezonul Nobel pe 2012 a debutat luni, când cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.
Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citeşte şi:
Sir John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka, LAUREAŢII premiului NOBEL pentru MEDICINĂ pe 2012