Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRĂDIŞTEANU ŞERBAN ALEXANDRU, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului Adrian Nastase, condamnat la doi ani inchisore cu executare pentru fapte de coruptie in dosarul „Trofeul calitatii”.
BRADISTEANU este acuzat ca a obstructionat punerea in executare a hotararii de condamnare definitiva a fostului premier.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut ca:
„La data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători a pronunţat, prin decizie definitivă, condamnarea inculpatului Adrian Năstase la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani ( circa 1,2 milioane de dolari), bunuri sau alte foloase necuvenite şi, în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a persoanei condamnate Adrian Năstase”.
Procurorii sustin ca, in condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, „inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”.
Bradisteanu l-a internat pe sectia sa pentru a impiedica incarcerarea inculpatului, desi condamnatul nu avea afectiuni cardio-vasculare, iar interventia chirurgicala a fost facuta in alta sectie
Concret, procurorii anticoruptie sustin ca „inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie.
În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardio – vasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, „inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat, fără drept, calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”.
De asemenea, inculpatul a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă persoana condamnată poate fi încarcerată.
Toate acestea au avut drept consecinţă prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferului la o unitate de detenţie, situaţie care a impus reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer.
Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi.
Ofiterii de politie care Nu au pus in aplicare incarcerarea, scosi de sub urmarirea penala
Cu privire la ofiţerii de poliţie judiciară Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului D.G.P.M.B., Costea Nicolae şi Apostol Marian, ofiţeri în cadrul Serviciului de investigaţii criminale din cadrul D.G.P.M.B., procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestora pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului întrucât, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că aceştia nu au favorizat persoana condamnată.
Directorul Spitalului, scos de sub urmarire, ca si doctorul care l-a ingrijit pe Nastase la sectia Terapie intensiva
Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi a învinuiţilor Macovei Radu Alexandru, medic, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, şi Bragadireanu Petrica Simona, medic la secţia ATI (terapie intensivă) în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti pentru infracţiunea de favorizare a infractorului deoarece, din probele administrate, s-a astabilit ca acestia sunt nevinovati.
Bradisteanu este judecat si pentru o mita de circa 4 milioane euro, primita de la firma pe care a declarat-o castigatoare la o licitatie de achizitii de aparatura medicala pentru Penitenciare
Serban Bradisteanu mai are un dosar penal de pe vremea cand era parlamentar PSD ( 2001-2004), in care a fost acuzat ca ar fi primit mita circa 4 milioane de euro (3,6 milioane de euro si 500.000 de dolari, in conturi din Zurich) ca presedinte al unei comisii de licitatii, numit de fostul ministru PSD al Justitiei Rodica Stanoiu pentru achizitionarea de aparatura medicala pentru sistemul medical penitenciar. Prejudiciul creat sistemului medical penitenciar era de aproape 10 milioane de euro, se preciza in actul de inculpare.
DNA l-a trimis in judecata in martie 2007. Bradisteanu s-a aparat in instanta, sustinand ca banii apartineau reprezentatului roman al firmei straine care a castigat licitatia, persoana decedata intre timp. Initial, Bradisteanu a fost achitat in acest dosar de instanta de fond a tribunalului Bucuresti, dar instantele superioare au hotarat rejudecarea luand in considerarea cererea procurorilor care au sustinut ca probele, reprezentate de acte bancare, indicau faptul ca inculpatul s-a folosit de o parte din acei bani, fie cheltuindu-i, fie i-a mutat in alte conturi.
Astfel ca, Tribunalul Bucuresti a reluat judecarea, urmatorul termen fiind la data de 14 decembrie 2012.
ANI a cerut confiscarea celor 4 milioane de euro. Procesul a ajuns la Inalta Curte
Mai reamintim ca la data de 15 septembrie 2008, Agentia Nationala de Integritate a cerut confiscarea a circa 3,6 milioane de euro si a inca 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de chirurgul Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar PSD, bani depusi in conturi din strainatate de firma care a castigat licitatia pentru achizitionarea aparaturii medicale pentru Penitenciare. Aceasta solicitare a ANI se afla in stare de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.