32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialSeptimiu Bourceanu, cel mai tanar director de spital din tara

Septimiu Bourceanu, cel mai tanar director de spital din tara

Doctorul Vlad Moraru a renuntat la conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol, unitatea sanitara pe care „a crescut-o” de mai bine de 30 de ani. Functia sa a fost preluata, pe o perioada de trei luni, de consilierul ministrului Sanatatii Publice, Septimiu Bourceanu. La numai 27 de ani, acesta a devenit cel mai tanar director de unitate sanitara din Romania. Despre avantajele si dezavantajele varstei, dar si despre planurile sale de viitor in ceea ce priveste conducerea sanatoriului, Septimiu Bourceanu a avut amabilitatea sa ne vorbeasca in urmatorul interviu.

– Ce v-a determinat sa renuntati, pentru moment, la functia de consilier in Ministerul Sanatatii si sa acceptati conducerea interimara a Sanatoriului Balnear Techirghiol?
– Am acceptat acest post deoarece il consider o provocare. Imi doresc sa fiu cel mai bun manager de sanatoriu din tara.
– Din punctul dumneavoastra de vedere, ce presupune a fi un bun manager al acestei unitati?
– In primul rand, inseamna a-ti forma o echipa extrem de buna din punct de vedere profesional, sa se vorbeasca despre acest sanatoriu si despre echipa sa numai de foarte bine, sa avem o imagine impecabila atat in tara, cat si peste hotare si sa ridicam standardul acestui sanatoriu.
– Cu toate ca sunteti la conducerea unitatii de doar doua zile, ati avut timp sa va ganditi la un obietiv pentru perioada imediat urmatoare?
– Da, bineinteles. Prioritare, in momentul de fata, sunt pregatirile pentru perioada de iarna, incepand de la asigurarea combustibilului, salariilor, a hranei, a intretinerii si a tot ceea ce este necesar. In momentul de fata, ma ocup de preluarea si mai buna cunoastere a sanatoriului.
– Din ceea ce ati observat pana in prezent si din ceea ce cunosteati inainte despre sanatoriu, credeti ca exista lucruri ce nu functioneaza atat de bine cum ar fi recomandat?
– Nu doresc sa fac nici o schimbare in structura sau in organizare. Chiar daca am fost, o perioada, presedintele Consiliului de Administratie al aestei unitati, este mult prea devreme sa spun ce trebuie schimbat si ce nu. In plus, oamenii de aici isi stiu fiecare atributiile. Sunt profesionisti si stiu foarte bine ce au de facut.
– Sunteti decis sa participati la examenul pentru fixarea pe post?
– Da, sigur, din acelasi motiv pentru care am acceptat si interimatul: este o provocare. Daca am intrat in joc, merg pana la capat. Sunt tanar si am multe de demonstrat.
– Intr-adevar, sunteti tanar. La 27 ani, cu certitudine, ati devenit cel mai tanar director de spital nu numai din Constanta, ci si din Romania. Considerati ca varsta este un „handicap”, o piedica in aplicarea planurilor legate de sanatoriu?
– Da, asa este: sunt cel mai tanar director de spital. Trebuie sa fiu mai atent insa, din punctul meu de vedere, varsta nu reprezinta nici o piedica in activitatea mea ca manager. Este posibil ca unii sa spuna ca nu am experienta, ca nu stiu prea multe, tocmai pentru ca am numai 27 de ani. Eu, personal, consider ca varsta este un atu atunci cand stii sa fii echilibrat, sa temperezi acel elan al tineretii care te face sa crezi ca poti duce la capat mai multe lucruri in acelasi timp.
– In afara de energia si increderea in propria persoana, ce alte atuuri v-ar recomanda pentru ocuparea functiei de director al Sanatoriului Balnear Techirghiol?
– In primul rand, experienta ca membru al Consiliului de Administratie al sanatoriului, cea in domeniul relatiilor publice, deoarece si aici lucrez tot cu oamenii, dar si cursurile de management sanitar pe care le-am absolvit cu aproape 9.00. Dar la aceasta intrebare va vor raspunde, mult mai bine decat mine, membrii comisiei care imi va evalua munca la un an de zile dupa ce voi lua concursul de fixare pe acest post.
– Stim ca il respectati si il apreciati foarte mult pe fostul director al sanatoriului, dr. Vlad Moraru. In cazul in care veti avea anumite nelamuriri, va veti consulta cu acesta?
– Bineinteles. Nu voi ezita sa-i cer ajutorul. Am o obligatie morala si fata de domnia sa, pentru ca trebuie sa duc mai departe ceea ce dr. Moraru a facut ani de zile, iar sarcina este foarte grea pentru ca dansul are o experienta bogata. Ai ce invata de la un om cu 31 de ani de activitate. Nu ai cum sa treci peste o asemenea experienta. Dansul a fost si va ramane o comoara pentru acest sanatoriu. A ridicat standarde profesionale foarte inalte pe care va trebui sa le mentin. Toata lumea asteapta sa pornim de la acest standard si sa avem o traiectorie ascendenta. Ar fi o greseala de management de neiertat sa nu folosesc aceasta comoara.

Ii dorim mult succes in realizarea a tot ceea ce si-a propus si speram sa auzim, si pe viitor, numai lucruri foarte bune referitoare la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă