28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialSeparatiștii corsicani vor să preia puterea

Separatiștii corsicani vor să preia puterea

Separatiştii corsicani din cadrul Partidului Corsica Libera şi-au reafirmat duminică, la Corte, în departamentul Haute-Corse, voinţa de a prelua puterea, apreciind că ideile lor au devenit „majoritare” în cadrul societăţii insulare, informează Mediafax.

„Bătălia dusă de 40 de ani a fost câştigată”, a declarat de la tribuna „Zilelor Internaţionale” ale Partidului Corsica Libera, la Corte, liderul formaţiunii separatiste Jean-Guy Talamoni.

Talamoni, unul dintre cei patru aleşi separatişti în Adunare, a subliniat în discursul de încheiere a acestui eveniment naţionalist, la Universitatea Corse-Pascal Paoli, că în timpul legislaturii, din 2010 încoace, „ideile noastre au devenit majoritare în cadrul societăţii corsicane şi chiar în clasa politică insulară”.

El a subliniat că, începând din 2010 Adunarea (majoritară de stânga) a adoptat, în unele cazuri cu o majoritate largă, recunoaşterea limbii corsicane ca limbă co-oficială, introducerea unui statut de rezident pentru obţinerea unui bun imobiliar pe insulă şi împiedicarea speculaţiiilor, o reformă în vederea unei fiscalităţi adaptate şi o reformă cu privire la fuzionarea celor două departamente corscane într-o colectivitate unică.

Doar această ultimă reformă a fost validată de către Guvern.

O amnistiere a zece deţinuţi „politici” corsicani a fost de asemenea adoptată cu o cvasiunanimitate (47 de voturi din 51) de către Adunarea teritorială.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă