37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialSenatul SUA - de partea Israelului în relaţia cu Fâşia Gaza

Senatul SUA – de partea Israelului în relaţia cu Fâşia Gaza

Senatul american a adoptat joi seara o rezoluţie prin care îndeamnă Naţiunile Unite să anuleze raportul elaborat de Richard Goldstone, care acuză Israelul de „crime de război”, după ce autorul a recunoscut că s-a înşelat afirmând că statul evreu ar fi atacat deliberat civili, informează AFP, citat de Mediafax.

Rezoluţia îndeamnă membrii „Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să ia în considerare faptul că autorul a revenit asupra concluziilor principale, să anuleze raportul şi să reexamineze orice viitoare acţiune legată de acest raport”.

De altfel, Senatul SUA îi recomandă secretarului general ONU, Ban Ki-moon, să reformeze Consiliul pentru Drepturile Omului pentru a se evita criticarea „nejustificată” a Israelului.
Senatorii americani îi cer lui Ban să facă tot posibilul „pentru remedierea daunelor suferite de Israel”.

Raportul Goldstone aprecia că exista posibilitatea ca în timpul operaţiunii să fi fost comise crime de război, atât de către Israel, cât şi de către mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007.

Camera Reprezentanţilor condamnase raportul încă din noiembrie 2009.
Într-un articol publicat de Washington Post la începutul lunii aprilie, Richard Goldstone declara că raportul său ar fi „un document diferit” dacă ar fi redactat în prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă