Senatorii PNL confundă “Școală după școală” cu after school

Senatorii liberali au aprobat un proiect prin care Ministerul Educației va avea posibilitatea să acorde tichete elevilor, pentru programul “Școală după școală”. Aceasta, cu toate că, potrivit legislației în vigoare, programul trebuie să fie gratuit.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

29.07.2020 - 00:21

Senatul României, cameră decizională în acest caz, a aprobat un proiect legislativ inițiat de liberali, ce dă posibilitatea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să ofere tichete elevilor pentru plata programului “Școală după școală” (SDS).

Legislația în vigoare prevede că acest program trebuie să fie gratuit, cadrele didactice care participă la SDS fiind plătite, la plata cu ora, de către ministerul de resort, în limita unei jumătăți de normă.

Practic, proiectul legislativ aprobat de Senat tratează SDS ca pe after school-uri.

After school-urile nici măcar nu sunt autorizate de MEC, ci sunt organizate de direcțiunile unităților de învățământ, în parteneriat cu autoritățile locale și/sau cu privați.

 

Ce spune proiectul

Potrivit iniţiatorului, tichetul are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul.

Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui/reprezentantului legal al copilului, pentru fiecare copil în parte.

"Măsura vine şi în sprijinul părinţilor activi şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Autorii proiectului explică necesitatea acestuia în contextul accesului limitat la şcoală al copiilor la sistemul public de învăţământ din cauza situaţiei materiale precare a familiilor din care fac parte, precum şi a lipsei unei palete mai diversificate de servicii publice pentru copiii care "ar putea, ar vrea, dar nu pot merge la şcoală".

“Școala după școală este un program complemen programului școlar obligatoriu, care oferă oportunități de învățare formală și nonformală, pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber și se adresează atât elevilor din învățământul primar, cât și elevilor din învățământul secundar”, se arată în Ordinul ministrului Educației ce aprobă metodologia de organizare a programului SDS.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 58 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.

Comentarii