17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSemiesec la Strasbourg

Semiesec la Strasbourg

Zi incarcata ieri la Strasbourg. Desi atat ziaristii occidentali, cat si parlamentarii europeni au dovedit ca sunt mai curand interesati de discursul rostit de liderul palestinian Mahmud Abbas in Hemiciclu decat de extindere, nu la fel au stat lucrurile cu delegatiile romana si bulgara. Daca in randurile romanilor domnea un optimism prudent, bulgarii erau la granita isteriei, unii dintre ei fiind convinsi ca romanii se afla deja in posesia mult asteptatelor concluzii ale raportului si ca nu vor sa le impartaseasca.
In cursul diminetii, principalele grupuri parlamentare si-au prezentat pozitiile privind aderarea Romaniei si Bulgariei. Socialistii si liberalii s-au declarat ferm in favoarea recomandarii datei de 1 ianuarie 2007. In schimb, grupul Partidului Popular, cel mai important din Parlamentul European, si-a exprimat limpede optiunea pentru amanarea deciziei pana la toamna. Un episod inedit s-a desfasurat in jurul pranzului. In ultimele zile, in randurile parlamentarilor europeni a starnit emotie raportul unui ONG american privind soarta copiilor cu dizabilitati din institutiile romanesti. Drept pentru care, prompt, a fost organizata o dezbatere la care au participat, alaturi de autoritatile romane, baroneasa Emma Nicholson si europarlamentara Ana Gomes, care au demontat falsurile din articolul publicat de „New York Times” si au ajuns la concluzia ca exista un puternic lobby antiromanesc. Drept rezultat, problema copiilor institutionalizati nu a mai fost adusa in dezbaterea plenului. In timp ce ne indreptam spre sala unde era organizata dezbaterea, am avut surpriza sa dam peste o mica „manifestatie culturala” bulgareasca cu folcloriste, vin si fursecuri. La ora 13, comisarii europeni s-au reunit pentru o noua runda de negocieri.
Rezultatele le-am aflat doua ore mai tarziu, cand presedintele Comisiei Jose Manuel Durao Barroso si comisarul pentru extindere Olli Rehn au prezentat declaratiile privind extinderea europeana care contineau in esenta aceleasi formule ca in concluziile raportului de monitorizare. Cei doi au remarcat progresele realizate de Romania si Bulgaria si au confirmat numarul de stegulete rosii pentru fiecare tara in parte (patru pentru Romania, sase pentru Bulgaria). Olli Rehn a avertizat totodata cele doua tari ca, daca nu vor realiza reformele cerute in domeniile cu probleme, Comisia va decide suspendarea acordarii ajutoarelor financiare pentru cele doua tari. Problema cruciala cu care se confrunta atat Romania, cat si Bulgaria se numeste din nou justitia: „Un sistem juridic impartial, independent si eficient, echipat corespunzator pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate”, este ceea ce se cere de la ambele tari. Daca insa in ceea ce ne priveste Comisia Europeana ne solicita sa „construim pe baza progreselor deja realizate” in lupta anticoruptie si implementarea reformelor judiciare, Bulgariei i se solicita imperios „dovezi clare” ca se face ceva impotriva coruptiei si crimei organizate. Atat Barroso, cat si Rehn au insistat asupra faptului ca este vorba de un mesaj pozitiv si au anuntat ca vor veni astazi la Bucuresti si la Sofia pentru a sublinia acest mesaj.
Cu toate acestea, ieri se putea percepe un sentiment de panica printre parlamentarii europeni in legatura cu slabele performante ale Bulgariei. In pofida acestui lucru, in timp ce jurnalistii romani erau usor dezamagiti ca Romania nu a obtinut o data clara pentru aderare, bulgarii se pregateau sa organizeze o petrecere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă