24.1 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Seful serviciului american de informatii: Al Qaida racoleaza cetateni europeni

Reteaua terorista internationala Al Qaida intentioneaza sa-si puna in aplicare planurile criminale pe teritoriul american cu ajutorul unor cetateni europeni. In prezent, organizatia terorista responsabila de atacurile de la 11 septembrie isi “racoleaza complicii din randul europenilor cu scopul comiterii unor atentate in SUA”, a declarat Mike McConnell, seful serviciului american de informatii (Director of National Intelligence), la audierile din Comisia pentru problemele justitiei din Congresul SUA, transmit miercuri agentiile internationale de presa, preluate de Rompres.

 

Intre altele, McConnell a mentionat ca “insurgenti ai Al Qaida fac instructaj cu recruti din Europa, pentru a-i invata tehnici teroriste, in tabere de antrenament de pe teritoriul Pakistanului”. Viitorii teroristi sunt invatati sa confectioneze bombe artizanale din componente aflate in comert liber.

 

Potrivit sefului contrainformatiilor americane, Al Qaida manifesta in prezent un interes special pentru europeni, intrucat SUA are incheiate acorduri de calatorie fara viza cu o serie de tari europene.

 

“Cu fiecare european racolat de Al Qaida cresc sansele comiterii unor atentate pe teritoriul SUA de amploarea celui de la 11 septembrie 2001”, a afirmat, in fata Comisiei pe problemele justitiei, Mike McConnell. Acesta si-a expus totodata temerea ca mesajele difuzate recent de liderul Al Qaida, Osama ben Laden, sa contina un semnal pentru celulele teroriste de a trece la comiterea de atentate. “Este o practica obisnuita. Bin Laden nu a mai aparut de un an in vreo caseta si noile sale mesaje ar putea sa reprezinte un semnal pentru trecerea la actiune a teroristilor”, a afirmat sefului serviciului de informatii american.

 

Audierile din Comisia pentru problemele justitiei au vizat amendamentele la Legea contrainformatiei adoptata in 1978. In luna august, Congresul a permis serviciilor secrete americane sa intercepteze, fara mandat judecatoresc, convorbiri telefonice si corespondenta electronica intre cetateni straini, care nu se afla pe teritoriul SUA, dar care utilizeaza canalele de satelit sau serverele de internet americane.

 

Legiuitorii americani au limitat actiunea acestor prerogative suplimentare atribuite serviciului de informatii la un termen de sase luni. Mike McConnell, care a aparat in fata congresmenilor noua legislatie, a facut apel la permanentizarea acestei situatii, indicand ca cele mai multe informatii privind pericole teroriste provin din interceptarile corespondentei electronice.

Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă