24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialSeful Sectiei Penale a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, arestat pentru...

Seful Sectiei Penale a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, arestat pentru mita

Procurorul Alexandru Kiss este acuzat de DNA ca a cerut mita 4.000 de lei de la un inculpat pentru a-i restitui probe dintr-un dosar pe care el il instrumenta. Potrivit unor surse judiciare, magistratul, care lucra de peste 24 de ani in sistem, trebuia sa-i returneze inculpatului mai multe sabii confiscate.

Curtea de Apel Brasov a emis sambata mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele sefului Sectiei Penale a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, Alexandru Kiss, dupa ce acesta a fost acuzat de luare de mita. Potrivit DNA, magistratul Alexandru Kiss i-a pretins unui inculpat suma de 4.000 de lei in doua transe. In schimbul acestor bani, seful Sectiei Penale a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna trebuia sa-i restituie inculpatului o serie de obiecte reprezentand probe materiale intr-un dosar instrumentat de el. Potrivit unor surse judiciare, persoana care a dat mita, cercetata in cazul permiselor false din Covasna, a vrut sa-si ia inapoi, in schimbul banilor, sabiile gasite cu ocazia perchezitiilor facute in acest caz. Pe data de 18 decembrie procurorul a fost prins in flagrant, imediat dupa primirea sumei de 2.000 de lei, reprezentand a doua transa din suma totala pretinsa.

"Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar pe 19 decembrie procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia ca urmare a actiunii de prindere in flagrant delict. In conformitate cu prevederile art. 95, alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, Sectia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea acestuia, iar pe 19 decembrie Curtea de Apel Brasov a dispus arestarea preventiva a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile", precizeaza DNA intr-un comunicat. Procurorul Kiss Alexandru ancheta dosarul permiselor din judetul Covasna inca din luna martie a acestui an. La inceputul lunii decembrie, in acest caz au fost trimise in judecata sase persoane – printre care si cel care a dat mita, Szekely Karoly. Kiss a fost numit in functia de procuror-sef al Sectiei de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna in iulie 2006, pe o perioada de trei ani.

 

La evaluarea calitatilor profesionale, in cursul anului 2008, a fost apreciat cu calificativul "foarte bine" si nu a fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani de activitate. In luna iulie a acestui an magistratul a fost reinvestit in aceeasi functie, tot pe o perioada de trei ani. Alexandru Kiss are o vechime in magistratura de peste 24 de ani. Procurorul a facut recurs la decizia Curtii de Apel Brasov de arestare preventiva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă