14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialSeful Politiei Harghita scapa de acuzatiile de tortura

Seful Politiei Harghita scapa de acuzatiile de tortura

» Actualul sef al IPJ Harghita, comisarul-sef Radu Sandu Moldovan, a primit solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul in care Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului in Romania il acuza ca intre 1985 si 1989 ar fi torturat si ar fi supus la tratamente inumane zeci de tineri din Miercurea Ciuc.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, Dan Petru, a stabilit in urma unei anchete care a durat aproape un an ca seful IPJ Harghita, comisarul-sef Radu Sandu Moldovan, fost militian inainte de 1989, nu se face vinovat de tortura si persecutii politice asimilate de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului in Romania crimelor impotriva umanitatii. Aceasta, in ciuda faptului ca acuzatiile impotriva lui Radu Sandu Moldovan, lansate de doi denuntatori, au fost inaintate procurorilor chiar de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului in Romania, care a audiat anterior mai multe persoane din judetul Harghita. "Verificari s-au facut si din partea IGPR, a fost o comisie de inspectie, care a audiat mai multe persoane.

 

Pe 23 martie s-a dat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de Moldovan Radu Sandu, intrucat din verificarile efectuate nu s-a confirmat savarsirea faptelor", a declarat procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, Petru Dan, potrivit caruia angajatii Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului in Romania care s-au ocupat de caz au fost manipulati de principalul denuntator, Anghel Ferencz Florin, care avea motive sa se razbune pe actualul sef al IPJ Harghita deoarece a fost condamnat la un an si opt luni de puscarie cu suspendare pentru trafic de droguri in urma unei anchete instrumentate de Radu Sandu Moldovan pe vremea cand acesta conducerea Brigada Antidrog de la Targu-Mures.

 

"Sesizarile au fost generate de sentimente de aversiune si ura impotriva lui Radu Sandu Moldovan", spune procurorul general Dan Petru, care subliniaza ca in urma sesizarilor venite de la Institut a audiat cateva zeci de persoane, insa doar doi dintre cei audiati, si acestia cu antecedente penale, au confirmat in parte acuzatiile aduse sefului IPJ Harghita, in timp ce restul persoanelor spun ca nu este nimic adevarat.
Procurorul general Dan Petru afirma chiar ca a descoperit ca principalul denuntator ar fi promis, in prezenta unor angajati ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului, anumite sume de bani sau recompense celor care ar fi sustinut afirmatiile sale si ca majoritatea celor care apar pe lista de posibili martori impotriva lui Radu Sandu Moldovan au afirmat ca nu au habar cum au fost selectati de Institut in acest sens.

 

"Probabil ca dansii si-au dorit sa constate asemenea fapte care, daca ar fi fost adevarate, ar fi trebuit condamnate, dar s-au folosit de metode de investigare nelegale", a mai declarat seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, care a ajuns sa ancheteze aceasta speta dupa ce Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de la Targu-Mures. In aceste conditii, Dan Petru afirma ca Radu Sandu Moldovan poate sa depuna acum plangere pentru denunt calomnios impotriva celor care l-au acuzat de savarsirea unor fapte care s-au incercat a fi asimilate crimelor impotriva umanitatii, pentru a fi imprescriptibile.  Solutia data de procurorul general de la Targu-Mures poate fi contestata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 20 de zile de la comunicare.

Fostul militian Radu Sandu Moldovan este acuzat ca intre 1985 si 1989 ar fi cercetat abuziv, torturat si supus unor tratamente inumane zeci de tineri din Miercurea Ciuc care aveau legatura cu persoane care au parasit Romania sau despre care se zvonea ca ar fi urmarit sa fuga in strainatate. Mai mult, militienii ar fi facut descinderi in discoteci, de unde isi "recrutau" victimele.
Potrivit denuntatorului, acesti tineri erau inscrisi in anumite evidente si obligati sa treaca de doua ori pe saptamana pe la sediul Militiei Miercurea Ciuc. Aici, tinerii erau pusi sa-si aleaga din dulapul militianului Radu Sandu Moldovan obiectul cu care urmau sa fie batuti in palme si in talpi, erau legati de calorifer sau li se strangeau degetele de la maini intre usa si tocul usii. Anchetele se desfasurau intre orele 17.00 si 23.00 si, de multe ori, tinerii erau dusi pe brate acasa de la sediul militiei. In acest timp, intre batai, Radu Sandu Moldovan, dar si alti militieni, i-ar fi obligat pe tineri sa curete holurile militiei cu periute de dinti, sa spele WC-urile cu limba si cu mainile in timp ce militienii urinau pe ei.

» Acuzatii
"Persecutiile suportate de victime din partea fostului ofiter Moldovan Radu Sandu s-au datorat politicii abuzive si represive a statului comunist totalitar, prin care erau, practic, anulate drepturi si libertati fundamentale – dreptul de a circula liber, dreptul de a nu suporta imixtiuni in viata personala, dreptul fiecaruia de a-si petrece timpul liber si de a se imbraca asa cum doreste (si nu dupa directivele aberante si abuzive pe care partidul si statul comunist le prescriau prin normele «Codului eticii si echitatii socialiste», care aveau pretentia «sa formeze omul nou, de tip comunist» – si care in realitate umileau oamenii, le striveau si anulau personalitatea si demnitatea)". (Extras din plangerea Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă