7.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialSeful Politiei de Frontiera din Caras-Severin, arestat in Dosarul "Moldova Veche"

Seful Politiei de Frontiera din Caras-Severin, arestat in Dosarul „Moldova Veche”

Judecatorii Curtii de Apel Timisoara au emis, ieri, un mandat de arestare preventiva pe 29 de zile pe numele sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Caras-Severin, comisarul-sef Ioan Cionca. Acesta a fost retinut, miercuri, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Timisoara, pentru favorizarea unui grup de contrabandisti de tigari netimbrate din zona de frontiera Moldova Veche.

Intrucat detine acte medicale care atesta ca ar avea probleme cu inima, Cionca a incercat, tot miercuri, sa se interneze la Spitalul Militar din Timisoara, insa medicii au considerat ca nu era necesar acest lucru. Dosarul in care este invinuit seful IJPF Caras-Severin vizeaza un scandal legat de magazinele duty-free din Clisura Dunarii.
Impreuna cu Cionca mai sunt anchetati si doi subcomisari de la Politia de Frontiera din Moldova Veche. Dorin Praja si Nicusor Cucoana au fost retinuti, la sfarsitul lunii iulie, de procurorii DIICOT, fiind suspectati de contranada, abuz in serviciu si favorizarea unui grup infractional organizat.
Curtea de Apel Timisoara nu a reusit sa pronunte o hotarare privind cererea procurorilor de arestare preventiva a celor doi, intrucat ambii s-au internat subit in spital.
Ancheta in acest dosar a fost declansata la jumatatea lunii mai a acestui an. Dupa o descindere spectaculoasa in Clisura Dunarii, ofiterii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timisoara au retinut mai multi patroni si angajati ai unor magazine duty-free din Moldova Veche.
Tot atunci, Tribunalul Caras-Severin a dispus arestarea a sapte dintre suspecti, implicati in distributia si transportul in Serbia, peste Dunare, a unor mari cantitati de tigari de contrabanda. S-a stabilit ca cei sapte actionau in cadrul mai multor retele de crima organizata, structurate pe diferite nivele.
Potrivit anchetatorilor, dupa ce erau introduse ilegal in tara, o parte din tigari erau transportate cu ambarcatiuni clandestine in Serbia si Muntenegru, iar o alta parte a marfii de contrabanda era plasata pe piata neagra din vestul Romaniei. Procurorii sustin ca retelele erau organizate ierarhic, fiecare membru avand atributii foarte clare.
La inceputul lunii iulie au aparut noi elemente in acest caz. Alte zece persoane au fost arestate, intre care si Zdravco D., cel care organiza trecerea clandestina peste Dunare a tigarilor destinate pietei sarbesti. Noile date aparute au condus spre ipoteza ca grupurile infractionale actionau cu sprijinul unor angajati ai Politiei de Frontiera.

„Liber la contrabanda”, dat chiar de „numarul 1” de la Caras

Procurorii sustin ca probele adunate dovedesc faptul ca seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin ar fi protejat in mod direct operatiunile ilicite cu tigarile provenite din magazinele duty-free de la Moldova Veche.
Surse din randul anchetatorilor au mai mentionat ca seful contrabandistilor din zona era un anume Omer Radovanovici, prieten cu George Lupu, angajat la unul din magazinele duty-free. Exista indicii conform carora chiar seful IJPF le transmitea contrabandistilor, prin intermediul lui Lupu, „traseele libere”, nesupravegheate de politistii de frontiera, pe unde se putea trece nestingherit cu ambarcatiunile in tara vecina, avand la bord incarcatura clandestina.
Afacerea a „transpirat” insa, ajungand si la urechile sefilor de la Directia Politiei de Frontiera Timisoara, dar si la Bucuresti. In primavara acestui an, conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a dispus controale drastice in zona. Dintr-un comunicat al institutiei de la Bucuresti reiese ca verificarile l-au vizat nu doar pe seful IJPF Caras-Severin, comisarul-sef Ion Cionca, ci si pe adjunctul sau, comisarul-sef Mihai Cosma. Deocamdata, numele acestuia din urma nu a fost inca mentionat in dosarul penal.

Cele mai citite

Creșe în București: Publice și Private – Opțiuni pentru familiile expaților și diplomaților

Cum să alegi cea mai potrivită creșă pentru copilul tău în capitala României Bucureștiul oferă o gamă variată de creșe, atât publice, cât și...

UE aprobă un nou sprijin financiar pentru Ucrain

Uniunea Europeană a aprobat un nou sprijin financiar pentru Ucraina, în valoare de 4,2 miliarde de euro, conform anunțului făcut luni de Consiliul UE,...

Creștere semnificativă a radierilor de firme în România: peste 67.000 de cazuri în primele 10 luni din 2024

În perioada ianuarie-octombrie 2024, numărul firmelor radiate la nivel național a ajuns la 67.116, marcând o creștere de 25,47% față de aceeași perioadă din...
Ultima oră
Pe aceeași temă