34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialŞeful Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost arestat

Şeful Parchetului Bihor, Vasile Popa, a fost arestat

Șeful Parchetului Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuză de şantaj, luare de mită şi compromiterea unei autopsii, după ce ar fi pretins sume de bani de la mai multe persoane, informează Mediafax.

Instanţa a admis astfel cererea anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor fusese reţinut pentru 24 de ore.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti de arestare preventivă pentru 30 de zile a prim-procurorului Vasile Popa poate fi contestată la instanţa supremă.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Vasile Constantin Popa, miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia.

În ordonanţa de reţinere a anchetatorilor se arată că în perioada 2013 – 2014, Popa a constrâns o persoană să îi remită suma de 7.700 de lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu ar înapoia banii.

Pentru aceasta, el s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control de pe raza judeţului, fapt ce a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate, arată procurorii DNA, precizând că, în perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale.

În perioada 2011 – septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa ar fi primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând, în principal, în plata periodică (de circa două – trei ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-ar fi construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-ar fi asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 de euro.

Procurorii susţin că, în schimbul foloaselor primite, Popa, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească şi propriile reglementări interne, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

Vasile Popa mai este acuzat că, în perioada iunie – septembrie 2009, ar fi distrus un rechizitoriu din 10 iunie 2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16 septembrie 2009, ar fi dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

Totodată, în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, magistratul ar fi distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Procurorii îl mai acuză pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, al cărui birou din sediul instituţiei, dar şi locuinţa din comuna Sânmartin au fost percheziţionate în 2 octombrie, a fost atunci audiat o jumătate de oră de către procurorii DNA Oradea. Fosta soţie a prim-procurorului, Liana Popa, a fost şi ea chemată atunci la audieri, la DNA Oradea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă