27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialŞeful diplomaţiei israeliene prevede o "primăvară persană" îndreptată împotriva regimului iranian

Şeful diplomaţiei israeliene prevede o „primăvară persană” îndreptată împotriva regimului iranian

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, anticipează că „o primăvară persană va urma celei arabe”, după sancţiunile internaţionale împotriva Iranului, care, potrivit lui, vor declanşa o amplă mişcare de contestare, relatează AFP, citată de Mediafax.

„O primăvară persană va urma primăverii arabe, instabilitatea se propagă în Iran şi nu numai la Teheran”, a afirmat Lieberman la postul de radio militar. „Nu există nicio îndoială că mişcarea de protest se va întări în apropierea alegerilor prezidenţiale iraniene care vor avea loc la vară”, a afirmat el.

„Regimul iranian de apropie de punctul critic. Sancţiunile internaţionale nu vor convinge conducătorii acestei ţări să renunţe la programul nuclear, dar important este că poporul iranian începe să-şi dea seama că nu este gata să se sacrifice pentru a satisface ambiţiile revoluţionare şi fanatice ale liderilor săi”, a continuat ministrul israelian.

Lieberman a făcut apel la ţările occidentale să acţioneze pentru a ajuta această mişcare, nu după cum s-a întâmplat în cursul manifestaţiilor în masă din 2009, care au fost reprimate de regim.

„De data aceasta, întregul Occident trebuie să ajute mişcarea, facilitând comunicaţiile, prin finanţare şi mobilizând organizaţiile internaţionale cum ar fi Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană şi alte organisme”, a adăugat Lieberman.

El a făcut aceste declaraţii în urma unor proteste şi ciocniri la Teheran provocate de criza monedei iraniene.

Iranul este supus unor sancţiuni ONU din cauza programului său nuclear controversat, întărite de sancţiuni petroliere şi bancare americane şi europene. Obiectivul este de a priva Iranul de veniturile sale petroliere pentru a-l convinge să renunţe la activităţile sale nucleare sensibile.

Israelul, considerat drept unica putere nucleară din regiune, un statut asupra căruia această ţară menţine ambiguitatea, vede în programul nuclear iranian o ameninţare pentru existenţa sa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă