25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialŞeful de la Centrul pentru promovarea Culturii Bihor, reţinut de DNA

Şeful de la Centrul pentru promovarea Culturii Bihor, reţinut de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea efectuează cercetări penale faţă de Dumitru Adrian Dume, director general manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Dumitru Adrian Dume ar fi conceput şi pus în aplicare un sistem de plată privind proiecte finanţate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, prin întocmirea unor documente false menite să ateste, din punct de vedere financiar, cheltuieli legate de organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care nu au avut loc în realitate, pentru perioada mai – iulie 2013.

Concret, la data de 24 mai 2013, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a organizat o sesiune de selecţie a unor proiecte care urmau să beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finanţare nerambursabilă din fondurile acestei instituţii. Ca urmare a acestei selecţii, pentru două proiecte ale ASOCIAŢIEI „OPERA PER SEMPRE” s-a aprobat o finanţare în sumă totală de 50.000 lei.

Ulterior, ASOCIAŢIA „OPERA PER SEMPRE” a înaintat către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza cărora a fost virată în contul asociaţiei suma totală de 36.000 lei. Din actele de la dosar a rezultat că, în realitate, evenimentele în cauză nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza cărora Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a efectuat plăţile au atestat împrejurări nereale. Modul de operare ar fi fost conceput şi pus în aplicare chiar de către directorul general manager Dume Dumitru Adrian.

La data de 28 octombrie 2013, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a învinuitului Dume Dumitru Adrian, urmând a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Judecătoria Oradea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă