7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFermier prins în flagrant dând 5.000 de lei mită șefuluii adjunct al...

Fermier prins în flagrant dând 5.000 de lei mită șefuluii adjunct al APIA Călăraşi, reţinut

Un fermier a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant în timp ce îi dădea 5.000 de lei mită directorului adjunct al APIA Călăraşi, pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse pentru obţinerea de fonduri europene, conform DNA.

Ion Dumitru fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru dare de mită, înşelăciune, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

Potrivit ordonanţei de reţinere a procurorilor, în 2014, Ion Dumitru a depus documente false, inexacte şi incomplete la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Călărași şi a obţinut sprijin financiar în valoare de 193.776 de lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.

De asemenea, pe 6 iunie, fermierul "procedând în aceeaşi manieră" a depus la APIA Călăraşi cererea unică de plată prin care a solicitat sprijin pentru o suprafaţă totală de 424,32 hectare din localităţile Sohatu şi Gălbinaşi, din județul Călărași.

Conform anchetatorilor, în august, persoane din conducerea instituţiei au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole din 2014 şi 2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).Printre cererile verificate au fost identificate şi cele ale lui Ion Dumitru, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.

"La data de 14 septembrie 2015, în biroul uneia dintre persoanele cu atribuții de control din cadrul A.P.I.A. Călărași (martor denunțător) s-a prezentat inculpatul Dumitru Ion care a promis că „va fi băiat ” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane ” pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse în anul 2014 şi 2015 și de a nu sesiza organele judiciare", se arată în ordonanţa de reţinere.

Fermierul va fi dus, joi, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă