18.5 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecialFermier prins în flagrant dând 5.000 de lei mită șefuluii adjunct al...

Fermier prins în flagrant dând 5.000 de lei mită șefuluii adjunct al APIA Călăraşi, reţinut

Un fermier a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant în timp ce îi dădea 5.000 de lei mită directorului adjunct al APIA Călăraşi, pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse pentru obţinerea de fonduri europene, conform DNA.

Ion Dumitru fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru dare de mită, înşelăciune, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

Potrivit ordonanţei de reţinere a procurorilor, în 2014, Ion Dumitru a depus documente false, inexacte şi incomplete la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Călărași şi a obţinut sprijin financiar în valoare de 193.776 de lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și plăți naționale directe complementare din bugetul național.

De asemenea, pe 6 iunie, fermierul "procedând în aceeaşi manieră" a depus la APIA Călăraşi cererea unică de plată prin care a solicitat sprijin pentru o suprafaţă totală de 424,32 hectare din localităţile Sohatu şi Gălbinaşi, din județul Călărași.

Conform anchetatorilor, în august, persoane din conducerea instituţiei au verificat prin sondaj mai multe cereri depuse de fermieri pentru campaniile agricole din 2014 şi 2015 privind acordarea de subvenţii reprezentând plăţi directe pe hectar din programul Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.).Printre cererile verificate au fost identificate şi cele ale lui Ion Dumitru, căruia i-au fost solicitate lămuriri scrise cu privire la neconcordanțele existente în dosarele depuse în perioada respectivă.

"La data de 14 septembrie 2015, în biroul uneia dintre persoanele cu atribuții de control din cadrul A.P.I.A. Călărași (martor denunțător) s-a prezentat inculpatul Dumitru Ion care a promis că „va fi băiat ” cu acesta în sensul că-i va oferi „50-60 milioane ” pentru a trece cu vederea neregulile existente la cererile depuse în anul 2014 şi 2015 și de a nu sesiza organele judiciare", se arată în ordonanţa de reţinere.

Fermierul va fi dus, joi, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Cele mai citite

Dyson dezvăluie noi informații despre prototipurile secrete de roboți de uz casnic: sunt căutați cei mai buni ingineri în robotică din lume care să se alăture echipei

Compania Dyson a dezvăluit astăzi, în cadrul Conferinței Internaționale de Robotică și Automatizare (ICRA) desfășurată în Philadelphia, noi informații despre viitorul roboților de uz...

Spania a găsit 59 de cazuri de variola maimuței și va lua vaccinuri pentru a o combate cu ajutorul UE

Spania a detectat miercuri un total de 59 de cazuri de variola maimuței şi va comanda vaccinuri şi antivirale printr-o achiziţie în grup a...

Tot ce trebuie să știi despre vasele WC Rimless 

sursa foto: www.germanquality.ro Vasele WC Rimless sunt unele dintre obiectele sanitare inovatoare ale perioadei contemporane și câștigă din ce în ce mai multă popularitate datorită faptului...
Ultima oră
Pe aceeași temă