3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialŞeful ANAF, tras la răspundere pentru amenzile aplicate micilor comercianți

Şeful ANAF, tras la răspundere pentru amenzile aplicate micilor comercianți

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi “închide cofetării pentru 5 lei”, relatează Mediafax.

Decizia a fost luată, marţi, la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.

“Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi”, a spus unul dintre senatori.

“Nu vine, nu vine, dar asta e altceva”, a afirmat şi Constantin Popa, iniţiatorul demersului.

Discuţiile dintre senatorii membri ai comisiei au continuat pe marginea acestui subiect.

“Să nu cădem în capcana asta, adică să validăm un simulacru de luptă anticorupţie care, vezi Doamne, e o strategie pe televizoare că e o luptă anticorupţie, că se închide ăla pentru 5 lei, dar în continuare nu sunt executate sutele de milioane, titlurile executorii ale DNA. Sunt 315 milioane euro. De ce nu executăm banii ăştia şi închidem cofetării pentru 5 lei? Să nu cădem în capcană şi să spunem că ne delimităm de veleitari de genul ăsta”, a spus un alt senator.

Data la care va avea loc următoarea şedinţă a comisiei Buget-Finanţe a Senatului va fi stabilită ulterior.

ANAF consideră că “selecţia prin omisiune” a acţiunilor instituţiei în vederea “conceperii materialelor de presă” nu face altceva decât să contribuie “într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând “în mod eronat eforturile depuse de Direcția Antifraudă”.

“Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis luni de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activităţii Direcției Antifraudă în 2014 și în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Cele mai citite

Iohannis, discuții cu SUA în privința schimbărilor climatice. România, membră a International Solar Alliance

Președintele României a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite...
00:00:33

VIDEO. Netanyahu: “Israelul nu dorește să facă rău civililor din Gaza”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă (2 decembrie) că Israelul continuă să lucreze în coordonare cu SUA și organizațiile internaționale pentru a defini...
00:00:33

VIDEO. Peruanii cer demiterea președintelui

Sute de peruani au ieșit sâmbătă (2 decembrie) pe străzile din Lima pentru a cere demiterea președintelui Dina Boluarte, după ce procurorul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă