20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialŞeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, demis pentru declaraţiile despre evadări

Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, demis pentru declaraţiile despre evadări

Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a fost demis, miercuri, de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta pe tema unor presupuse tentative de evadare ale unor interlopi dejucate de autorităţi, potrivit Mediafax.

„Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a decis astăzi, 30 mai 2012, demiterea din funcţie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, şi preluarea atribuţiilor de conducere de către comisar-şef de penitenciar Marian Stancovici”, a anunţat Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de miercuri.

Potrivit documentului citat, declaraţiile lui Băla pe tema unor presupuse tentative de evadare, „declaraţii publice total nefundamentate făcute de domnul Băla în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.)”, au reprezentat motivul demiterii acestuia din funcţie.

În legătură cu aceste declaraţii, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, citat în comunicat, precizează că „nu există elemente care să conducă la concluzia agravării, în ultima perioadă de timp, a fenomenului criminalităţii organizate în ţara noastră”.

„Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de instituţiile abilitate în materie, fenomenul criminalităţii este controlat cu profesionalism de instituţiile cu competenţe în domeniu şi nu există riscuri ca el să se consolideze”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiţiei în care este anunţată demiterea lui Băla.

În finalul documentului, instituţia afirmă că ministrul Justiţiei „dezavuează astfel de declaraţii” şi spune că acestea „au potenţial de a ridica semne de întrebare asupra capacităţii instituţiilor statului de a gestiona fenomenul criminalităţii” şi „pot aduce grave atingeri imaginii României în plan extern”.

Prezent miercuri la Vaslui pentru inaugurarea penitenciarului din localitate, Băla a declarat că autorităţile române au reuşit să împiedice punerea în aplicare a trei planuri ale unor reţele teroriste care încercau eliberarea unor lideri interlopi închişi în penitenciarele din România.

Ioan Băla a afirmat că destructurarea acestor reţele teroriste s-a făcut în baza unor informaţii obţinute înainte ca membrii acestor grupări să reuşească să acţioneze. „Planurile acestor grupări teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflaţi în sistemul de detenţie. Deţinem informaţii că aveau maşini inscripţionate cu însemnele Poliţiei şi cu dotările corespunzătoare, fiind îmbrăcaţi chiar şi în ţinute de poliţişti. Din fericire, am reuşit la timp destructurarea acestor reţele, mai ales că nu s-ar fi sfiit să folosească şi arme de foc”, a declarat directorul ANP.

El a precizat că au existat trei astfel de acţiuni, ultima fiind în Bucureşti.

Băla nu a putut fi contactat pentru a reacţiona la comunicatul Ministerului Justiţiei.

Anterior anunţului MJ privind demiterea sa, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, Băla şi-a nuanţat afirmaţiile făcute la Vaslui.

„Am vorbit despre grupări de crimă organizată, de interlopi, nu despre grupări de terorişti”, a declarat Băla. El a precizat apoi că nu a vorbit despre fapte, despre „acţiuni” ale acestor grupări în scopul eliberării anumitor lideri interlopi din penitenciare, ci despre „planuri ale acestora”.

„Buna colaborare dintre structurile statului a dus la prevenirea unor astfel de acţiuni, n-au ajuns la faza de acţiune, au fost contracarate de la nivel de plan”, a explicat Băla.

Deşi a fost întrebat insistent de MEDIAFAX despre ce lideri interlopi închişi era vorba, care sunt grupările care doreau să-i ajute să evadeze pe aceştia şi ce măsuri au fost luate de autorităţi împotriva celor implicaţi în astfel de planuri sau acţiuni, Băla a refuzat să nominalizeze.

„Mulţi dintre cei închişi au planuri să evadeze, iar lucrurile despre care am vorbit s-au întâmplat în ultimii câţiva ani”, a mai răspuns Băla.

Cele mai citite

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă