22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialŞefi de stat şi de Guvern au început să sosească la Roma...

Şefi de stat şi de Guvern au început să sosească la Roma pentru mesa de întronizare a Papei Francisc

Şefi de stat şi de Guvern, inclusiv unii controversaţi, au început să sosească la Roma pentru a asista, marţi, la mesa de întronizare a Papei Francisc, care urmează să reunească sute de mii de credincioşi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Preşedinta ţării natale a primului Papă orginar din Americi, argentiniana Cristina Kirchner, sosită duminică, urma să se întâlnească luni cu noul Suveran Pontif. Relaţiile dintre Kirchner şi fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio nu au fost întotdeauna armonioase, deoarece acesta nu se abţinea să critice puterea pe când era arhiepiscop la Buenos Aires.

Între demnitarii deja prezenţi în Oraşul Etern se află vicepreşedintele american Joe Biden, un catolic practicant şi preşedinţii mexcican Enrique Peña Nieto şi chilean Sebastian Piñera.

Citeşte şi Papa, pe Twitter: „Continuaţi să vă rugaţi pentru mine”

America Latina – unde trăiesc 40% dintre catolici – va fi bine reprezentată. Este aşteptată, de asemenea, preşedinta braziliană Dilma Roussef.

Însă la Roma a fost primit, luni dimineaţa, şi un personaj controversat, şi anume preşedintele zimbabwean Robert Mugabe, în vârstă de 89 de ani, cel mai vechi şef de stat african, un catolic fervent.

Acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului comise în ţara sa, Mugabe are interdicţia de a pătrunde pe teritoriul european. Însă Italia nu îi poate refuza accesul spre teritoriul Vaticanului.

Citeşte şi Un magistrat argentinian demonteaza acuzatiile aduse noului papa, Francisc I, din vremea cand era arhiepiscop de Buenos Aires

Este pentru a cincea oară, în opt ani, când cel mai puternic om din Zimbabwe vine la Roma. El a asistat la 8 aprilie 2005 la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea şi a fost prezent, de asemenea, la beatificarea acestuia de către Papa Benedict al XVI-lea, pe 30 aprilie 2011.

Un alt punct de potenţiale fricţiuni diplomatice este venirea prevăzută a preşedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, care a provocat deja furia Beijingului.

China a rupt relaţiile cu Vaticanul în 1951, după ce Sfântul Scaun a recunoscut Taiwanul, o ruptură ce a devenit definitivă odată cu crearea unei biserici catolice sub controlul regimului chinez.

Pentru dezamorsarea polemicilor, Vaticanul a precizat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, preotul Lombardi, că nu trimite invitaţii şi că „toţi cei care vor să vină sunt bineveniţi”.

Urmează să fie prezenţi, de asemenea, cancelarul german Angela Merkel, premierul francez Jean-Marc Ayrault şi omologul său spaniol Mariano Rajoy.

Uniunea Europeană (UE) va fi reprezentată de către preşedinţii Consiliului European Hermann Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso.

Rusia urmează să îl trimită pe preşedintele Dumei de Stat Serghei Narîşkin.

Din partea aristocraţiei europene, la mesă vor asista regele belgienilor Albert al II-lea şi regina Paola, marele Duce de Luxemburg şi o parte a familiei sale, dar şi Ducele de Gloucester din partea Regatului Unit.

Papa Francisc, care seduce prin simplitate, şi-a creat deja un val de popularitate în rândul credincioşilor, iar prefectul Romei a declarat că se aşteaptă ca aproape un milion de persoane să asiste la mesa de întronizare.

Aceasta va avea loc în Piaţa Sfântul Petru, de Ziua Sfântului Iosif, patronul Bisericii Catolice.

Sensibil la criza economică actuală, Papa argentinian şi-a sfătuit compatrioţii să evite să traverseze Atlanticul. În schimb, el i-a îndemnat „să îi ajute pe săraci”.

Suvernaul Pontif, care şi-a ales numele Sfântului Francisc din Assisi, patronul săracilor, le-a cerut fraţilor franciscani de la Mănăstirea La Verna, în munţii toscani, să oficieze serviciul liturgic în timpul mesei.

Francisc este primul iezuit care urcă pe tronul Sfântului Petru.

Deşi este aşteptat în masă, publicul nu are nevoie să obţină bilete pentru a asista la mesă, acoperită de presa din întreaga lume, liturghia urmând să aibă loc sub un cer înnorat, potrivit previziunilor meteorologice.

Cu scopul de a evita dezordinea, Piaţa Sfântul Petru va fi împărţită în sectoare, dintre care unele vor fi rezervate oficialilor şi prelaţilor. De asemenea, un sector va fi rezervat bolnavilor şi persoanelor cu handicap.

În ceea ce priveşte măsurile de securitate, ele urmează să fie similare celor de la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care au reunit peste un milion de persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă